Kuinka valmistat hyvä kahvin kotona

Kahvinkeittimellä
Tärkein asia kahvin valmistamisessa on puhtaus. Pidä keittimesi vesisäiliö, putkisto, pannu ja suodatinosa puhtaana. Puhtaalla keittimellä saat raikkaan makuista kahvia, eikä epäpuhtaudet keittimessä pääse pilaamaan kahvihetkeäsi.

Käytä valmistuksessa aina raikasta vettä. Laita suodatinpussi suppiloon ja esikastele suodatinpaperi. Mittaa kahvi suodattimeen. Oikea kahvin määrä on 6g yhtä desilitraa vettä kohden. Eli 10 kupin pannuun menee kahvia 75g. Laita kahvinkeitin päälle ja anna kahvin tippua rauhassa. Parhaan kahvin saat aikaiseksi, kun jauhat pavut itse. Vastajauhetuissa pavuissa maku on paljon rikkaampi, koska happi ei ole päässyt hapettamaan kahvia.

Pressopannulla
Samoin kuin kahvinkeittimellä, myös Pressopanulla puhtaus on tärkein asia kahvin onnistumiselle. Käytön jälkeen puhdista männän osat huolellisesti ja pese pannu hyvin.

Käytä tässäkin aina raikasta vettä. Esilämmitä pannu kuumalla vedellä. Kun pannu on lämmin mittaa pohjalle 6-7g kahvia 1dl vettä kohden. Kaada kahvin päälle kuuma 92-96 asteinen vesi ja anna hautua noin 5 minuuttia. Paina mäntä alas hitaasti ja nauti. Muista käyttää pressopannussa siihen tarkoitettua jauhatusta. Suodatinkahvi on monesti liian hienoa pressopannuun ja osa puruista saattaa tulla männän reunoista kahvijuomaan.

Mutteripannulla
Tässäkin on tärkeintä , että keitin on puhdas. Täytä pannun alaosa raikkaalla vedellä täyttömerkkiin asti. Täytä suodatinpesä tuoreella mieluiten vastajauhetulla kahvilla. Mutteripannulle sopii parhaiten espressojauhatus. Kierrä yläosa tiukasti alaosaan kiinni ja lämmitä pannua liedellä keskilämmöllä. Pannuun kertyy painetta joka työntää veden kahvin läpi. Vesi työntyy pannun yläosaan noin 5-8 minuutin sisällä. Odota että kaikki vesi on puristunut kahvin läpi, jonka jälkeen voit kaataa kahvin kuppiin.
Muista aina puhdistaa pannu käytön jälkeen, mutta ennen puhdistamista, muista antaa pannun jäähtyä.

Kahvipannulla
Perinteisen kahvipannunkin kohdalla onnistuneen kahvin edellytys on puhtaus. Kaada pannuun kylmä raikas vesi. Kiehauta vesi ja siirrä se pois levyltä. Lisää pannuun 6-7g kahvia 1 dl kohden. Siirrä pannu takaisin levylle ja anna sen kuohahtaa kerran. Nosta pannu pois levyltä ja sekoita kahvia hieman. Anna hautua noin 5 minuuttia. Voit kaataa kahvin tarjoiluastiaan, jolloin hautuminen loppuu ja kahvista ei tule liian kitkerää, eikä siihen tule mukaan poroja. Suositeltava tarjoilulämpötila on 92 astetta.

Hyviä kahvihetkiä hyvän kahvin äärellä.