Kuumetta?

Flunssakausi tekee taas tuloaan. Mikä lasketaan kuumeeksi ja milloin kannattaa hakaeutua lääkärin vastaanotolle?

1. Mikä on kuumetta? Ihmisen normaali ruumiinlämpö on noin 37 astetta, joka voi vaihdella jonkin verran vuorokauden aikana. Jos suusta mitattuna ruumiinlämpö on 38 astetta on sinulla kuumetta. Jossain määrin kuume on yksilöllistä.

2. Mikä aiheuttaa kuumetta? Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta. Yleisin syy on viruksen aiheuttama nuhakuume eli flunssa, jonka alkuvaiheessa kuume voi nousta korkeaksikin ja kestää useita päiviä. Nopea lämmönnousu kuuluu myös moniin muihin tulehdussairauksiin, kuten bakteeri- ja alkueläininfektioihin. Myös virusten aiheuttamiin suolistotulehduksiin, esim. ruokamyrkytykseen, liittyy usein oksentelun ja ripulin lisäksi kuumetta. Paikallisissa tulehduksissa (esim. paise tai ruusu) kuvaan kuuluu kuumeen lisäksi myös paikallisia tulehduksen oireita, kuumoitusta ja punoitusta.

Kuumetta voi esiintyä muissakin kuin infektiotaudeissa. Tällaisia sairauksia ovat sidekudossairaudet ja jotkin syöpämuodot, esimerkiksi imusolmukesyöpä. Tällöin kuume yleensä alkaa asteittain ja jatkuu pitkään.

3. Korkea kuume Korkea kuume ei välttämättä kerro taudin vakavuudesta, koska flunssakin saattaa nostaa kuumeen alkupäivina jopa yli 39 asteen. Lapsella vastaavassa tilassa kuume saattaa kivuta jopa 40 asteeseen. Kuume itsessään ei ole vaarallista, ellei se kohoa reilusti yli 40 asteen. Kuume haihduttaa elimistöstä nestettä enemmän, kuin normaalisti, joten kuumeessa syytä nauttia nestettä runsaasti.

4. Kun kyseessä on nuhakuume eli flunssa Kun kyseessä on ihan tavallinen flunssa, riittää hoidoksi lepo ja runsas nesteen nauttiminen. Oloa kohentamaan voi myös ottaa kuumetta alentavia, apteekista saatavia itsehoitolääkkeitä. Ruumillista rasitusta tulee ehdottomasti välttää kuumeisena. Pahimmillaan puolikuntosena rehkiminen voi johtaa sydänlihaksen tulehdukseen, joka voi pahimmillaan aiheuttaa kuoleman. Hyvä nyrkkisääntö on “kaksi kuumeetonta päivää” ennen päiväkotiin, kouluun tai töihin palaamista tai ennen ruumiillista rasitusta.

5. Milloin lääkärin vastaanotolle? Lääkärin vastaanotolle pitää hakeutua, jos korkea (yli 38,5 astetta) kuume on jatkunut 3-4 vuorokautta eikä se laske perinteisillä itsehoitolääkkeillä tai jos kuume palaa takaisin oltuaan muutaman päivän pois. Lääkärille on mentävä myös, jos korkeaan kuumeeseen liittyy voimakasta vatsakipua, virtsaamisvaivoja tai kovaa kurkkukipua. Myös keuhko- ja sydänsairaiden ihmisten täytyy hakeutua korkeassa kuumeessa lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, mikäli potilaan tila selvästi heikkenee tai hänellä ilmenee voimakasta päänsärkyä, niskakipua ja pahoinvointia. Jos kuumeen aikana ilmenee yhden tai useamman nivelen punoitusta tai kuumotusta on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin.