Marian paratiisi

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 4.10.2019
Genre: Draama, kotimainen
Ikäraja: 12 (väkivalta, ahdistavuus)
Kesto: 1 t 51 min
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Zaida Bergroth
Pääosissa: Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Jan Korander

Synopsis:
“1920-luku, Kokkola. Karismaattinen ja enkelimäinen Maria Åkerblom johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he matkansa välietappina majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Öisin Maria vajoaa transsiin ja saarnaa seuraajilleen enkelin hänelle välittämää sanaa. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskossaan kiihkeä, teini-ikäinen Salome. Mutta mitä kätkeytyy magneettisen kiehtovan Marian ulkokuoren taakse?”

Elokuvan aiheena Maria Åkerblom on mielenkiintoinen, onhan kyseessä yksi Suomen historian tunnetuimmista lahkojohtajista. Elokuva on kuitenkin pienoinen pettymys, sillä se ei ole suorainen elämänkerrallinen leffa, vaan kertoo tarinaa siitä, miten erilaista elämää ja erilaisissa oloissa normaali lahkolainen eli verrattuna Mariaan ja hänen ottoisäänsä. Hahmot ovat varsin ohuita ja jotenkin elokuva tuntuu jossain kohdin junnaavan paikoillaan. Elokuvaa katsoessa heräsi kysymys, että oliko Marian uskonnolliset höpinät vain karismaattisen patologisen valehtelijan keino saada rahaa ja valtaa, vai uskoiko hän itse yhtä vahvasti näkyihinsä, kuin hänen seuraajansa?

Johtuen leffan kerronnallisesta tyylistä se alkaa “keskeltä”, eli siitä kun Åkerblomin lahko lähtee Kokkolasta kohti Helsinkiä. Mitä Kokkolassa tai ylipäänsä Åkerblomin tai myöhemmin keskeiseksi hahmoksi nousevan Simonen elämässä on aiemmin tapahtunut, jää täysin mysteeriksi. Maria kasvatti-isänsä kanssa viettää 1920-luvun tyylistä luksuselämää turkiksineen, kalliine hattuineen, kauniine vaatteineen ja laadukkaine alkoholijuomineen – koiria unohtamatta. Kulissien takana tapahtuu kuitenkin sellaisia asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Lahkolaiset sulkavat silmänsä….

Marian suojatti, nuori Simone ystävystyy ikäiseensä katutyttöön, joka muuttaa Villa Toivolaan. Paljon kokenut ja elämää nähnyt tyttö näkee myös kulissien taakse ja saa Simonen silmät raottumaan. Kulissit alkavat murentua.