Näy, niin sinut huomataan

Kuva: Liikenneturva

Elämme vuoden viimeistä kolmannesta ja pimeintä aikaa vuodesta. Iltojen pimetessä vähäistäkin keinotekoista valovoimaa syövät märät tienpinnat ja sade tai sumu. Puissa on vielä vahva lehvästö, ja vaikka taajamissa katuvalot onkin, jäävät ne monin paikoin lehvästön sekaan. Matalamman koristepensaiston lehvästö puolestaan kätkee taakseen jalankulkijan tai pyöräilijän. Lisätään tähän yhtälöön vielä tummat ulkoiluvaatteet ja – ta-daa – jalankulkija tai pyöräilijä on lähes näkymätön.

Kuva: Liikenneturva

Vaikka jalan tai pyörällä liikkuva onkin “näkymätön”, hän ei ole haavoittumaton ja auton kanssa törmätessään on altavastaajan asemassa. Ei pidä myöskään luottaa katuvalaistukseen ja tuudittautua ajatukseen “koska näen auton, näkee autoilijakin minut”. Vaikka autoilija olisi kuinka tarkkaavainen, näkyvyys autosta on rajallinen auton rakenteiden vuoksi. Niinpä esim. jalankulkija, joka seisoo pimeän aikaan suojatien reunassa vailla pienintäkään aikomusta astua suojatielle, säikäyttää todenteolla autoilijan, joka huomaa jalankulkijan vasta kohdalla.

Käytä heijastinta

Kuva: Liikenneturva

Ratkaisu näkymättömyysongelmaan on yksinkertainen, halpa ja kevyt. Heijastin. (Kaikki linkin avautuvat uuteen ikkunaan.) Heijastimia on saatavilla aina heijastavasta neulelangasta ommeltavien heijastimien kautta heijastaviin takkeihin unohtamatta perinteisiä riippuvia heijastimia tai erilaisia käsivarsiin tai jalkoihin laitettavia heijastinnauhoja. Myös heijastinliivit ovat nykyisi monen ulkoilijan suosiossa. Valikoima on valtava! Liikenneturvan sivuilla on erittäin kattava tietopaketti heijastimen käytöstä sekä havainnollistava simulaattori autoilijan silmin, johon kannattaa tutustua, etenkin jos ei autoile.

Kuva: Liikenneturva

Jalankulkijoita huomattavasti nopeammin liikkuvien pyöräilijöiden tulee myös ehdottomasti tehdä itsestään näkyviä! Laki määrittää polkupyörän pakolliset varusteet ja niistä yksi on valo! Valitettavan usein liikenteessä näkee täysin valottomia polkupyöriä, mutta tällaisen pyörän selkään hypätessä kannattaa tosiaan pitää mielessä ajelevansa “laittomalla” jalkarattaalla. Halvimmillaan fillarin etu- ja takavalosarjan saa alle kolmella eurolla. Valon lisäksi pakollisia varusteita polkupyörässä ovat jarru(t) sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Valojen ja heijastimien värit on määritelty laissa ja ne voit tarkistaa vaikka Liikenneturvan sivulta.

Vaikka fillarin heijastimet ja valot ovatkin kunnossa, ei ole synti tehdä itsestään vieläkin näkyvämpi pukemalla päälle heijastinliivi, laittamalla jalkohin heijastinnauhat ja käsiin heijastavat käsineet. Otsalampun avulla huomaat ajoissa muut kevytväylien käyttäjät – mutta mahdollisuuksien mukaan älä nosta katsettasi ylös auton tullessa vastaan, sillä sokaiset autoilijan lampullasi.

Vaikka et iltalenkilläsi ylittäisi yhtään kertaa ajorataa, on tärkeää tehdä itsensä näkyväksi myös muille kevytväylillä liikkuville. 25-30 km/h liikkuva pyöräilijä saa aikaan pahaa jälkeä törmätessään hämärällä tieosuudella tummissa vaatteissa ilman heijastinta tai huomiovaloa keskellä kevytväylää juoksevaan lenkkeilijään.

Älä unohda “heijastaa” karvaista kaveriasi

Lenkkeillessä jalan tai polkupyörällä koiran kanssa, myös koira kannattaa tehdä näkyväksi. Monet suosivat kelataluttimia, mutta ne on syytä unohtaa hämärällä tai pimeän aikaan ulkoillessa, koska koiran ja omistajan välillä kulkevaa ohutta narua tai nauhaa on pimeällä mahdoton havaita. Niinpä hihna kannattaa vaihtaa esimerkiksi tällaiseen heijastavaan. Kelataluttimia, eli “flexejä” on nykyisin saatavana myös heijastavina, joten mikäli ehdottomasti haluaa kelatalutinta käyttää, kannattaa olemassa olevan lisäksi hankkia myös heijastava kelatalutin.

Liikenneturva, kuva: Nina Mönkkönen

Huomiovaloa tai heijastimia koiralle valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota koiran karvan paksuuteen ja pituuteen sekä siihen, tarvitseeko koiraa pukea. Monissa koirien takeissa on heijastimet valmiina, joten palelevan koiran näkyväksi tekeminen on helppoa. Mikäli koira pärjää ilman vaatteita, hyvä vaihtoehto on hankkia koiralle heijastinliivi tai kaulaan led-valo.

Ajattele itsekkäästi

Vaikka liikenne on yhteispeliä, näkyvyyden suhteen kannattaa ajatella itsekkäästi: Miten voi edesauttaa omaa näkymistäni? Miten teen itsestäni näkyvän muille? Voinko tehdä jotain, jotta muut huomaavat minut?

Liikenneturva, kuva: Nina Mönkkönen

Lapset imevät käyttäytymismallit vanhemmiltaan, joten lapsuus on oivaa aikaa muokata jälkikasvun tulevia asenteita. Jos vaadit lapsesi käyttävän heijastinliiviä tai polkupyörässä valoja, huolehdi, että käytät myös itse. Pienten lasten kohdalla nämä ovat vielä helppo toteuttaa, mutta myös kouluikäiset ja nuoret saa käyttämään heijastinta hankkimalla mieluisan pehmoheijastimen tai heijastavan repun, kassin tai laukun.

Liikenneturva, kuva:
Nina Mönkkönen

Voit lenkkeillä valoisaan aikaan muodikkaissa lenkkivaatteissa, mutta pimeään aikaan voit joutua tinkimään muodikkuudesta ollaksesi näkyvä – tosin se voi pelastaa henkesi!