Tarttuva tauti vaahteroissa laimentaa ruskan värejä

Tervatäplätauti on Euroopasta peräisin oleva sienitauti. Täplätauti tarttuu helposti useisiin eri vaahteralajeihin ja se leviää keväällä puusta toiseen lehdissä olevien itiöiden avulla. Itiöt talvehtivat lehden pilkuissa, joista ne vapautuvat kostealla ilmalla tuoreisiin vaahteran lehtiin. Taudin leviäminen on helppa estää haravoimalla lehdet pois. Haravoituja lehtiä ei kuitenkaa saa jättää maahan, vaan ne pitää joko kompostoida tai viedä kaatopaikalle.

Luonnonvarakeskuksen mukaan tervatäplätautia on tänä vuonna esiintynyt Suomessa runsaasti. Tauti on sitkeä, mutta se ei tartu itse puuhun. Toisin sanoen tänä vuonna sairas vaahtera voi olla ensi keväänä täysin terve, mikäli pudonneet lehdet huolehditaan syksyllä pois maasta.

Täplätauti ei ole itse puulle vaarallinen tauti, vaan se on enemmänkin esteettinen ongelma lehtiin tulevien mustanruskeiden täplien vuoksi. Tauti aiheuttaa myös sen, että syksyisin upeissa väreissä hehkuvat vaahterat menettävät ruskaloistonsa ja ovat vain haalea kellerviä.