Täydellinen joulu

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 25.10.2019
Genre: Komedia, draama, kotimainen
Ikäraja: 12 (väkivalta)
Kesto: 1 t 35 min
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Taru Mäkelä
Pääosissa: Antti Luusuaniemi, Elena Leeve, Mikko Leppilampi, Aku Hirviniemi, Saara Kotkaniemi, Pirkko Mannola, Lotta Lindroos, Iikka Forss, Kari Ketonen, Maria Ylipää, Pihla Maalismaa

Synopsis:
“Finnkinon Kuukauden elokuva marraskuussa 2019!
Varasto-menestyselokuvien tekijän Taru Mäkelän uusi komedia Täydellinen joulu on elokuva kaikkien aikojen suurperhejoulusta. Elokuva on komedia existä, uusista puolisoista, suhteista, perheistä, perinteistä, ja niiden rikkomisista.
Kaikkien aikojen joulu on edessä kun lempeä tahtonainen Outi (Elena Leeve) on päättänyt viettää sen kutsumalla kotiinsa kaikki kolme ex-miestään, heidän yhteiset lapsensa sekä miesten uudet kumppanit uusine lapsineen. Vaikka Outin nykyinen aviomies Janne (Antti Luusuaniemi) alun perin ajatusta vastustikin, joulupöytä pursuaa tänä vuonna uusia, vanhoja ja juuri esiin tulleita perhesolmuja.
Snapsit, rosollit ja jouluperinteet saavat kyytiä kun vieraat lähtevät muistelemaan yhteisiä aikoja illan emännän kanssa. Illan kuluessa Outi pitää puheen, jossa hän kertoo antavansa Jannelle lahjoista suurimman; hän on raskaana. Jannen reaktio ei suoranaisesti ole odotetun kaltainen ja ilta saa vielä yhden käänteen, jota puidaan aina naapurin joulupukkia myöten.
Elokuva pohjautuu ruotsalaiseen
Tomten är far till alla barnen -elokuvaan.”

Jostain rapakon takaa meille on pakkosyötetty elokuvien ja tv-sarjojen varjolla vuosikymmenten ajan idyllistä perhejouluhapatusta, jossa mummit ja kummit, nyxät ja exät, serkun tädin miehen kaimat, kaukaiset ja läheiset sukulaiset kokoontuvat viettämään ihanaa ja lämminhenkistä perinnejoulua saman katon alle…

Suomalainen, Taru Mäkelän ohjaama Täydellinen joulu -elokuva muka yrittää samaa, mutta onnistuu kerrassaan täydellisesti esittämään sen, mitä edellä kuvattu joulu todellisuudessa on – ainakin hyvin monessa suomalaisessa perheessä. Se on täynnä (epämiellyttäviä) yllätyksiä, vieraita, sukulaisia, paljastuksia ja stressiä. Yksi hoitaa kaiken – joskin elokuvan Outi nauttii joulun valmistelusta – ja muut kävelevät valmiiseen pöytään. Täydellinen joulu näyttää komedian keinoin katsojalle suomalaisen joulutragedian.

Täydellinen joulu on loistava leffa. Vaikka se on ehkä ääristereotyyppinen kuvaus siitä, mitä tapahtuu kun saman katon pakkautuu joukko keskenään paremmin tai huonommin toimeen tulevia ihmisiä, piilee elokuvassa jonkinlainen totuuden siemen. Vaikka kyseessä on joulusta kertova elokuva, kärsii sen katsoa vaikka juhannuksena.