Helppo kikka selvittää, mihin mikäkin roska kuuluu

Useasti kotona törmää ongelmaa, mihin kierrätysastiaan mikäkin roska kuuluu. Onko jogurttipurkin kansi metalliroskaa, vai kuuluko esimerkiksi muoveihin. Toinen ongelmallinen roska kotitaloudessa on ikkunalliset kartonkipakkaukset. Ikkuna on yleensä jotain muovia ja itse pakkaus kartonkia. Pitääkö ikkuna leikata pois vai voinko laittaa se sellaisenaan pahvinkeräykseen.

Metallin selvittäminen on todella helppoa. Sinulla on purkin kansi, joka näyttää metallille, mutta et ole ihan varma onko se metallia. Rutista kansi, jos se pysyy kasassa se on metallia, tai suurin osa siitä on metallia, silloin se kuuluu metallinkeräykseen. Jos kansi taas ei pysy rutussa on se yleensä muovia tai jotain muovitettua paperiseosta ja kuuluu sekajätteeseen.

Ikkunalliset pahvipakkaukset on toinen ongelmallinen kierrätettävä. Siihenkin löytyy helppo kikka kotioloihin. Kartonkipakkauksissa voi käyttää helppoa yli puolet nyrkkisäätöä. Jos pahvipakkauksesta yli puolet on pahvia, voi sen silloin laittaa pahvikeräykseen, muussa tapauksessa se menee sekajätteeseen. Tietysti jos muovi-ikkuna on helposti pakkauksesta irrotettavissa, on sen irrottaminen oikea ekoteko.

Mihin taas tyhjentynyt kahvipaketti kuuluu. Sekajätettä se ei ole, vaan tyhjentynyt kahvipaketti kuuluu muovijätteisiin. Kahvipussit voi myös kierrättää toisella tavalla. Moni paikka kerää pusseja, koska ne ovat erittäin suosittua askartelumateriaalia.

Kaikki muovi ei kuitenkaan kuulu muovinkeräykseen. Jos pakkauksessa on 03 merkintä, on pakkaus PVC muovia ja se ei silloin kuulu muovinkeräysastiaan. Vaarallisia tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja sisältävät pakkaukset eivät myöskään kuulu muovinkeräykseen. Tällaisia pakkauksia ovat muun muassa moottoriöljy ja muut autoihin käytettävien nesteiden pakkaukset, maalia sisältävät pakkaukset ja lääkepurkit. Myöskään lelut, keittiövälineet ja hammasharjat eivät kuulu muovinkeräykseen. Sellainen muovijäte, joka ei sovellu kierrätykseen on sekajätteeseen kuuluvaa materiaalia.

No pitääkö kierrätettävät roskat pestä. Monesti opastetaan, että muovi, maitopurkit, metalli ja lasi pitäisi pestä, ennen kuin ne viedään kierrätysastiaan. Tässäkin on helppo nyrkkisääntö. Pakkaus olisi syytä olla sellainen kierrätettettäessä, että sen voit säilyttää kotona useamman päivän ilman hajuhaittaa. Pelti- ja lasipurkeille riittää ihan vain vedellä huuhtaisu, niin että suurimmat tähteet purkin reunoilta lähtevät. Metallisiin einesvuokiin riittää ihan lusikalla puhtaaksi kaapiminen. Maitopurkitkin voi huuhtaista, ettei purkin pohjalle jäänyt maitotippa ala haisemaan, harva kuitenkaan vie joka päivä maitopurkkeja kierrätykseen.