Itkettääkö sipuli?

Lähes jokaisella on takuuvarma kikka, miten sipulin pilkkominen ei itketä: laita tulitikut suupieliin, pilko suu auki, käytä uimalaseja, pidä leipää suussa, lämmitä sipulia mikrossa, pilko sipuli veden alla, pilko kohmeisena… Lista on loputon.

Sipulin voi pilkkoa ilman kyyneliä. Jotta tämä onnistuisi, vain veitsellä on väliä. On tärkeää, että veitsi on terävä. Sipulin itkettävä vaikutus perustuu pilkkoessa roiskuviin eteerisiin nesteisiin. Mitä terävämpi veitsi on, sitä vähemmän nesteitä roiskuu ympäriinsä. Toinen oleellinen asia on leikkausliike. Sipulia leikatessa veitsellä pitää tehdä viiltävää liikettä, ei suoraan ylhäältä alas suuntautuvaa liikettä. Painavalla liikkeellä sipulin rakenne murskautuu, jonka takia sipulin nesteet roiskuvat ympäriinsä. Terävällä veitsellä ja viiltävällä liikkeellä sipuli leikkautuu helposti ja ilman kyyneliä.

Sipulia pilkottaessa on hyvä käyttää leveäteräistä ja pitkähköä veistä, esim. niin sanottu kokkiveitsi on hyvä. Sahalaitaista leipäveistä ei missään nimessä kannata käyttää, koska niiden terävyys perustuu sahaavaan leikkausliikkeeseen. Tällaista veistä sipulia pilkkoessa käyttäessä saa takuuvarmasti kyyneleet silmiin.