Matti Nykäsen muistomerkistä näkemyserot omaisilla, kaupungilla ja kansalla

Keskustelu mäkihyppylegenda Matti Nykäsen muistomerkistä käy vilkkaana. Lähes 16 000 antoi äänensä mieleiselleen vaihtoehdolle. Yle uutisoi, että Jyväskylän kaupunki on nyt julkistanut yleisöäänestyksen tulokset. Suksess-niminen teos oli eniten kansalaisten mieleen.

Teos koostuu kymmenmetrisistä happoterässuksista, joihin on syvätty Nykäsen lausahduksia. Tekijä on nostanut esiin lausahdukset “Elämä on ihmisen parasta aikaa” ja “Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”. Taiteilijan mukaan hänen ehdotuksensa kuvastaa myös sitä, että “Matin elämä oli välillä vinksin vonksin”, uutisessa kerrotaan.

Kaupungin teoshanketta hoitava muistomerkkityöryhmä on kuitenkin kallistumassa Höyhen-nimisen teoksen kannalle. Höyhen sai yleisöäänestyksessä toiseksi eniten ääniä. Työryhmän mielestä Höyhen on luonnoksista toteuttamiskelpoisin, ja kuvaa parhaiten Nykäsen saavutuksia ja persoonaa. Myös Jyväskylän julkisen taiteen työryhmä ja Jyväskylän Taiteilijaseuran edustaja pitävät Höyhentä ehdotuksista onnistuneimpana, Yle kirjoittaa.

Matti Nykäsen lähiomaiset toivovat näköispatsasta. Omaiset kertovat Keskisuomalaiselle (vain tilaajille), että yksikään luonnos ei miellytä. Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen kertoo Keskisuomalaisessa, että perhe on alusta asti toivonut muistomerkiksi näköispatsasta. Samalla koko perhe toteaa kuitenkin, että kyse on kaupungin eikä perheen hankkeesta, eivätkä he vastusta muistomerkkiä. Omaiset toivovat edelleen, että näköispatsas pystytettäisiin jonnekin.

Jyväskylän kaupunki tilasikin yhdeltä taiteilijalta näköispatsasluonnoksen, mutta Ylen mukaan luonnos ei täyttänyt kaupungin, omaisten eikä yleisön odotuksia näköispatsaasta. Kaupunkin kuitenkin selvittelee erilaisia vaihtoehtoja muistomerkin toteuttamiseksi. Yksi vaihtoehdoista on täydentää ehdotuksia perinteisellä näköispatsaalla.

Muistomerkkityöryhmää vetävä Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) toteaa kaupungin tiedotteessa, että näköispatsasluonnos voisi monipuolistaa joukkoa, josta valtuusto valitsee toteutettavan ehdotuksen, Ylen jutussa kerrotaan.

Kaupungin valtuuston on alustavan aikataulun mukaan määrä päättää patsaasta helmikuussa, mutta mikäli näköispatsaan luonnos lisätään olemassa olevien luonnosten jatkoksi, päätös lykkääntyy ainakin loppukevääseen 2020.