Milloin bussimatkustajan saa heittää ulos?

Kuva: Riku Hytti

Yle uutisoi tapauksesta, jossa bussin kuljettaja pyysi matkustajaa siirtymään kauemmaksi kuljettajasta tai poistumaan autosta, koska hän haisi pahalle. Asiakas suivaantui tästä ja haastoi kuljettajan oikeuteen. Käräjäoikeus langetti kuljettajalle kunnianloukkauksesta 500 euron korvauksen. Oikeudessa kuljettaja oli kertonut kärsineensä keuhkoputkentulehduksesta ja yskästä, jota voimakas hajuveden tuoksu pahensi. Todistajana ollut toinen bussimatkustaja oli todennut oikeudelle, että yskiminen loppui, kun asiakas poistui bussista. Valtakunnallisen uutiskynnyksen ylitti tapaus, jossa kuljettaja poisti itkeneen taaperon ja tämän äidin linja-autosta.

Mutta milloin kuljettaja saa poistaa matkustajan autosta? Koiviston Auto -korsernin toimitusjohtaja Mikko Markkula toteaa Ylelle, että jos matkustaja on kovin päihtynyt ja käytös on hyvin huonoa ja häiriön aiheuttaminen kehotuksista huolimatta jatkuu ja häiritsee muita matkustajia. Tai jos käyttäytyminen on väkivaltaista tai uhkaavaa, niin kuljettaja kehottaa tällaisissa tilanteissa poistumaan. Samoilla linjoilla on myös Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko:
– Jos matkustaja häiritsee toisia matkustajia tai kuljettajaa niin vakavasti, että turvallisuus tai liikenneturvallisuus vaarantuu. Toki asia on ensin pyrittävä ratkaisemaan puhumalla, mutta jos tämä ei auta, matkustajan poistaminen on ainakin teoriassa mahdollista.

Sekä Markkula että Alanko sanovat, että asiakasta ei saa poistaa kyydistä mikäli keli on erittäin kylmä ja jos matkustaja on liikkeellä vallitseviin sääolosuhteisiin nähden kevyellä vaatetuksella. Myös ihmisen fyysinen tila on huomioitava.