Tällä “käsisäännöllä” koostat annoksen oikein

Kuinka koostaa leutaselle oikea määrä ruokaa? Mistä tietää, kuinka paljon voi tai pitää ottaa mitäkin? Tämä helppo nyrkki-, tai pitäisikö ennemmin sanoa “käsisääntö”, on helppo muistaa ja antaa suuntaa. On kuitenkin syytä muistaa, että eri ihmisillä on eri kokoiset kädet.

Kämmenellinen, pois luettua sormet: Proteiinia, kuten broileria, punaista lihaa, kalaa, tofua tai vastaava kasvi- tai maitoproteiinia.

Nyrkillinen: Salaattia, vihanneksia, juuresraastetta tai hedelmiä. Pätee myös hiilihydraatteihin, kuten perunaan, pastaan, riisiin, bataattiin tai täysjyväleipään.

Peukalollinen: Rasvoja, kuten voita, kasvirasvalevitettä, öljyjä, pähkinöitä, manteleita jne. (ellei muut lautasella olevat ruoat ole rasvaisia, kuten esimerkiksi lohi).