Voiko ostoskäyttäytymisellä säästää ruokalaskussa?

Kaupassakäynti oli päivittäinen tapa ja ostoslista mietittiin hyllyjen välissä. Rahaa alkoi palaa ruokakauppaan luvattoman paljon. Mutta voiko kaupassakäyntitottumuksia tai ostoskäyttäytymistä muuttamalla säästää ruokamenoissa ja silti syödä hyvää ja terveellistä ruokaa?

Kyseessä on kolmen hengen perhe, joista jokainen syö kotona aamupalan, lounaan ja päivällisen. Ruokalasku on siis jyvitetty tasan näiden kolmen henkilön kolmelle päivittäiselle aterialle. Yhden aterian hinta yhdeltä ihmiseltä tällä laskutavalla on 2,37€. Päivittäin perheellä menee ruokaan rahaa 21,33 euroa, joten kuukauden ruokalasku on noin 640 euroa. Todellisuudessa aamupalan hinta ei nouse noin suureksi (aamupalat koostuvat leivästä, vihanneksista, juustosta ja leikkeleestä tai puurosta, sekä kahvista) eikä lounas periaatteessa maksa mitään, koska yksi perheenjäsen syö sen koulussa ja kaksi muuta henkilöä syövät lounaaksi edelliseltä päivältä yli jäänyttä ruokaa.

Mutta vaikuttiko yhdessä suunniteltu viikon ruokalista ja ruokaostosten teko kerran viikossa ruokakunnan talouteen? Kyllä! Jo ensimmäisen kokeilukuukauden aikana ruokamenot ovat puolittuneet ja yhden aterian hinnaksi on keskimäärin tullut 1,17 € (päivässä kolmen hengen perheen ateriat maksavat 10,53 euroa ja kuukausitasolla n. 316 euroa).

Perhe teki myös erikoisen havainnon. Nimittäin ruokavalio on muuttunut suunnitelmallisuuden myötä terveellisemmäksi ja nykyisin viikossa on yksi keittoruoka-, yksi kalaruoka, 1-2 kanaruoka- ja yksi kasvisruokapäivä. 2-3 päivänä viikossa perhe syö lihaa jossain muodossa. Välipalaksi on tarjolla hedelmiä – yleensä omenoita tai päärynöitä, sitrushedelmiä ja banaania.

Kuinka säästöihin päästiin? Tärkein syy lienee heräteostosten loppuminen, koska kaupassakäytiin on etukäteen suunniteltu. Lisäksi ruoan valmistaminen itse aiheutti säästöjä, einekset ovat oikeasti aika kalliita. Hyvä esimerkki on esimerkiksi makaronilaatikko: eineslaatikko maksaa 1,90 euroa/400 g. Kolmihenkinen perhe, jossa on teini-ikäinen poika, tarvitsee vähintään kaksi 400 gramman laatikkoa. Joten aterian hinnaksi tulisi pelkkien eineslaatikoiden osalta 3,80 €. Itse tehdyn makaronilaatikon ainekset maksavat suunnilleen saman verran (2 pussia makaronia 0,40 €, 400 g jauhelihaa 1,79 €, rasvaton maito 0,59 € ja kananmunat 1,10 €. Yhteensä 3,88 €), mutta juju onkin valmistusmäärässä. Omatekoista makaronilaatikkoa tulee valmistusvuoan koosta riippuen 6-8 annosta, mutta 400 gramman eineslaatikosta 3-4 annosta.

Ruoka on kallista, joten suunnitelmallisuus kyllä kannattaa.