Graavikala

Jos kinkku on joulupöydän kunkku on graavikala sen perintöprinssi. Tässä Muutama tapa kuinka saat herkullista graavikalaa joulupöytään.

Perinteinen graavilohi:
Kirjolohi, tai lohi file, tai reilun kokoinen pala
2 tl sokeria
karkeaa merisuolaa

Ohje:
1 Pyyhi kala talouspaperilla
2 Jos kalassa on vielä ruotoja nypi ne pois.
3 Laita kalan päälle reilusti karkeaa suolaa.
4 Levitä se tasaisesti fileelle ja taputtele kevyesti.
5 Nosta file ylös pyrstöstä ja kaikki se suola joka kalaan jää on sopiva määrä.
6 Kääri kala voipaperiin tai folioon.
7 Laita kala vadille tai astiaan mihin se mahtuu. Laita kalan päälle kevyt paino ja laita jääkaappiin.
8 Anna kalan graavautua seuraavaan päivää,
9 Ota kala pois jääkaapista, pyyhi suola ja syntynyt neste pois.

Graavattu siika:
1 Fileoitu siika
2 tl sokeria
karkeaa merisuolaa
1 tl rosee pippuria

Ohje:
Valmistusohje on sama, kuin lohen graavaamisessa.

Konjakkigraavattu lohi:
Kirjolohi file tai pala merilohta
2 rkl konjakkia
Karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl valkopippuria

Ohje:
1 Pyyhi kala ja nypi ruodot pois.
2 Sivele pinnalle konjakki ja muut mausteet.
3 Tästä eteenpäin graavaaminen suoritetaan samalla tavalla, kuin perusohjeessa.

Vodkagraavattu siika:
2 siika fileinä
Liemi:
0,5 dl Vodkaa
2 rlk sitruunan mehua
3 rlk merisuolaa
3 rlk sokeria
1 tl valkopippuria
1 dl tuoretta tilliä, tai 3 tl kuivattua tilliä

Ohje:
1 Pyyhi fileet ja nypi ruodot pois.
2 Aseta fileet astiaan, mihin fileet mahtuvat marinoitumaan.
3 Sekoita liemiaineet keskenään niin, että suola ja sokeri sulaa liemeen.
4 Kaada liemi astiaan kalojen päälle ja nosta jääkaappiin maustumaan.
5 Anna marinoitua vuorokausi.