Jouluiltana herkutellaan juustoilla

Jouluna voi herkutella myös juustoilla. Näillä vinkeillä saat juustoista vielä enemmän irti. Valitse juustolautaseen 3-6 erilaista juustoa ja niille sopivia lisukkeita. Ei sovi myöskään unohtaa juustojen kanssa nautittavia juomia.

Juustolautaselle sopii esimerkiksi:
Gouda
Cheddar
Sinihomejuusto
Valkohomejuusto
Parmesaani

Juustojen kanssa nautittavaksi sopivat
rypäleet, omenat, päärynät, persikat, taatelit, viikunat, melonit, kiivit, persimonit, mansikat ja kirsikat. Erilaiset leivät ja keksi sopivat myös juustojen kanssa: patonki, hapankorput, makea saaristolaisleipä, suolakeksit ja piparit. Myös erilaiset jälkiruokakastikkeet ja hillot sopivat juustojen kanssa, joten kannattaa kokeilla lakritsikastiketta, vaahterasiirappia, aprikoosi- tai kirsikkahilloa sekä tummaa suklaata tai -kastiketta.

Erinomaisia makuyhdistelmiä ovat vaikkapa
valkohomejuusto + viikuna + laksitsikastike. Camembert-juustolle sopivat erinomaisesti pärynä tai omena niin hillona, kuin tuoreenakin.

Gouda + suolakeksi + päärynä.

Sinihomejuusto + kaurakeksi + hunaja. Jos käytät Aurajuustoa nauti se ehdottomasti piparkakun kanssa, johon valutat päälle hieman hunajaa tai vaahterasiirappia. Jutun lopussa on ohje, kuinka teet piparista ja Aurajuustosta maukkaita palloja esimerkiksi kahvipöytään.

Cheddar + aprikoosihillo tai kuivattu aprikoosi.

Parmesaani + tumma suklaa/-kastike. Myös Parmesaani + saaristolaisleipä + parmankinkku tai salamimakkara.

Viinirypäleet ja suolakeksit toimivat juustojen kanssa erittäin hyvin suun neutralisoijana, jolla saat suun ja makuaistin valmisteltua uuteen makunautintoon. Juomavalinnan suhteen kannattaa olla myös tarkkana: millaista juustoa syöt, sellaisen viinin ostat. Rasvaisille juustoille sopii kuohuviini. Punaviini sopii taas hyvin voimakasmakuisten juustojen kanssa. Kannattaa kysyä Alkosta rohkeasti neuvoa.

Aurajuusto-piparipallot:
Nämä sopivat juustolautaselle tai kahvipöytään pikkusuolaiseksi tai miksei vaikka konvehdin korvaajaksi.

1 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
100 g Aurajuustoa
n. 100 g pipareita

Ohje:
1 Murusta piparit pieneksi muruksi.
2 Laita kulhoon tuorejuusto ja murusta Aurajuusto sekaan. Voit käyttää myös valmista Auramurua.
3 Lisää piparimurut joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
4 Ota lusikalla nokareita ja pyörittele palloiksi.
5 Pyörittele valmiita palloja piparipurussa ja nosta jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.