Jouluiset silakkaherkut

Joulupöytään kuuluvat erilaiset kalaruoat. Tässä muutamia perinteisiä reseptejä silakasta.

Lasimestarin silli:
600 g silakkafileitä
0,5 dl merisuolaa

Liemi:
1 dl etikkaa
3 dl vettä
0,5 dl sokeria

Purkkiin:
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 punasipuli
1 porkkana

Ohje:
1 Lado silakkafileet laakeaan astiaan ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa.
2 Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
3 Sekoita liemen ainekset hyvin sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut.
4 Valuta yön yli suolautuneet silakat ja kääri ne rullalle.
5 Viipaloi porkkana ja pieni sipuli.
6 Lado silakat, sipulit ja porkkanat kerroksittain lasipurkkiin. Laita väleihin maustepippurit.
7 Kaada liemi purkkiin ja anna maustua muutama päivä kylmässä.

Tomaattiset silakkarullat:
500 g silakkafileitä
suolaa

Tomaattikastike:
1,5 dl tomaattimurskaa
0,5 dl chili-ketsuppia
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Ohje:
1 Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle.
2 Ripottele suolaa silakkafileille ja kääri ne rullalle.
3 Lado silakat voideltuun laakeaan uunivuokaan.
4 Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja kaada se silakkarullien päälle.
5 Paista silakoita 200 asteessa noin 30 minuuttia.
6 Silakat voi tarjoilla sekä kylmänä, että lämpimänä.

Perinteiset silakkarullat:
600 g silakkafileitä
suolaa
tilliä

Liemi:
4 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 punasipuli

Ohje:
1 Levitä silakkafileet leivinpaperille.
2 Ripottele suolaa ja tilliä fileiden päälle.
3 Kääri fileet rullalle ja lado ne joko suoraan tarjoiluastiaan tai vaihtoehtoisesti kannelliseen rasiaan.
3 Pilko punasipuli ja lisää kaikki liemiaineet kattilaan.
4 Kiehauta liemi ja kaada se kuumana silakoiden päälle.
5 Laita silakat jääkaappiin ja tarjoile seuraavan päivänä.
Voit laittaa liemen jäähtyneenä, mutta silloin kannattaa silakoita pitää kylmässä pari päivää.