Kahvikakut

Joulu on kohta ovella, joten jouluvalmistelut käyvät kuumana. Tässä muutama ohje jouluisiin kakkuihin.

Maustekakku:
4 dl piimää tai kermaviiliä
1,5 dl sokeria
2 dl siirappia
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1,5 tl ruokasoodaa
2 dl rusinoita
7 dl vehnäjauhoja
175 g voita tai margariinia

Ohje:
Voitele kakkuvuoka ja korppujauhota se.
1 Sekoita piimä, sokeri ja siirappi keskenään.
2 Sekoita kuivat aineet keskenään, mukaan lukien rusinat ja lisää piimä-sokeriseokseeen.
3 Lisää sulatettu rasva ja sekoita taikina tasaiseksi.
4 Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa 45–60 minuuttia.

Kakku on kypsä, kun se irtoaa vuoan reunoista ja on väriltään kauniin ruskea. Kakku on parhaimmillaan, kun se on saanut tekeytyä muutaman viikon esimerkiksi pakastimessa.

Taatelikakku:
1,5 dl vettä
1 pkt taateleita
200 g voita
2 munaa
3 dl sokeria
0,5 dl kermaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Ohje:
Voitele ja korppujauhota vuoka.
1 Kiehauta vesi ja taatelit kattilassa.
2 Lisää voisula seokseen ja anna jäähtyä.
3 Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.
4 Lisää taikinaan sokeri, kerma sekä kuiva-aineet.
5 Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6 Kaada taikina vuodeltuun vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla 45-60 min.

Luumukakku:
4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl ruokasoodaa
175 g voita
1 dl luumumarmeladia
2 dl turkkilaista jogurttia

Ohje:
Voitele jakorppujauhota vuoka.
1 Sekoita kuivat aineet kulhossa.
2 Sulata voi ja anna hivenen jäähtyä.
3 Lisää voisulaan marmeladi ja jogurtti.
4 Sekoita kuiva-aineet joukkoon.
5 Kaada taikina voideltuun vuokaan.
6 Paista alatasolla 175 asteessa 60 min.
7 Laita leivinpaperista kansi vuoan päälle noin 30 minuutin jälkeen, niin kakun pohja ei pala.