Näin paistat mehevän kinkun

Jokaisella on oma tapansa paistaa kinkku. Toiset tykkäävät ylikypsästä, toiset mehevästä, jotkut taas murenevasta kinkusta. Tässä sinulle vinkkejä, joilla saat onnistuneen joulukinkun kinkkumaustasi riippumatta.

Yksi tärkeimmistä asioista kinkun valmistamisessa on sen sulattaminen. Pieni 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaapissa noin 1-2 päivässä. Keskikokoinen 5-7 kiloinen kinkku sulaa jääkaapissa noin 3 vuorokautta ja suuret yli 10 kiloiset sulaa 4-5 vuorokautta. Kun kunkku on sulanut kokonaan, nosta se huoneenlämpöön. Kun kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta, voi kinkun laittaa uuniin.

Kinkun paisto onnistuu sähköuunissa, kiertoilmauunissa ja leivinuunissa. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos käytät kiertoilmauunia, käytä 20 astetta matalampaa lämpöä. Poista kinkku muovipakkauksesta ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuivaa pinta hyvin talouspaperilla. Jätä kinkun ympärillä oleva verkko paikoilleen. Verkko pitää kinkun hyvin koossa paiston aikana.

Perinteinen joulukinkku:
1 Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan mutta varo, ettei se osu luuhun.
2 Paista kinkkua ensin 200 asteessa noin tunti.
3 Alena lämpö 110 asteeseen ja paista kinkkua noin 1 tunti jokaista kiloa kohden.
4 Kun paistomittari näyttää 72 astetta, on kinkku mehevän kypsä.
5 Ota kinkku pois uunista ja kääri se folioon.
6 Anna kinkun vetäytyä folion alla noin 30 minuuttia.
7 Poista verkko ja halutettasi rasva kinkun pinnalta.
8 Sivele kikku kauttaaltaan sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja.
9 Kuoruta kinkku 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Ylikypsä kinkku:
Ylikypsän kinkun paistaminen tapahtuu aivan samaan tapaan, kuin perinteisen joulukinkun. Kinkku on valmis, kun sisälämpötila on 75 astetta.

Mureneva kinkku:
Murenevassa kinkussa myös paistaminen tapahtuu perinteisen kinkun tapaan. Kinkku on valmis, kun sisälämpötila on 80 astetta. Varsinkin murenevassa kinkussa folion alla vetäytyminen on tärkeää. Mureneva kinkku on hieman kuivempi, kuin ylikypsä ja perinteinen, joten jos et anna kinkun kunnolla vetäytyä paistamisen jälkeen, tulee kinkusta todella kuiva.

Kinkku ruiskuoressa:
Tarveaineet
Kinkku
Valmista ruispiirakkataikinaa (esim. n. 7 kilon kinkulle riittää 2 pakettia)
Sinappia

Ohje:
1 Paista kinkku perinteisen kinkun tavalla ja poista verkko, kamara ja halutessasi rasva.
2 Kauli ruistaikina levyiksi.
3 Levitä sinappi kinkun päälle.
4 Nosta ruistaikinalevyt kinkun päälle ja painele ne tiiviisti. Sulje saumat kostutetuin käsin.
5 Laita paistomittari takaisin ja paista kinkkua 275 asteessa uunin alatasolla, kunnes kinkun sisälämpö on noin 77 astetta. Paistumiseen menee noin 20 minuuttia.

Ruistaikinan voi tehdä myös itse.
1 kg ruisjauhoja
1-2 dl vehnäjauhoja
1 l vettä
suolaa
Ohje:
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää ruisjauhoja niin kaunan, kunnes taikina on kiinteää. Anna levätä jääkaapissa hetki ja kauli levyksi.