Piparkakut

Piparkakut ovat perinteisiä joulun pikkuleipiä. Tässä muutama ohje joulun kahvipöytään. Voit tietenkin päästä helpommalla ja ostaa valmista taikinaa, mutta itse tehty taikina on aina itse tehtyä.

Piparkakkutaikina:
1 dl siirappia
1 tl kanelia
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kermaa
2 tl soodaa
7,5 dl vehnäjauhoja

Ohje:
1 Kiehauta siirappi ja mausteet. Jos käytät valmista piparkakkumaustetta, niin lisää sitä 1 rkl.
2 Jäähdytä seos.
3 Vatkaa pehmeä voi sokerin kanssa vaahdoksi.
4 Lisää jäähtynyt siirappi-mausteseos voi-sokerivaahtoon.
5 Vatkaa kananmuna taikinaan.
6 Lisää kerma.
7 Sekota kuiva-aineet keskenään ja lisää pienissä osissa taikinaan.
8 Anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa.

Joulupiparit:
1 Kauli taikina halutun paksuiseksi (n. 1 cm paksuisesta taikinasta tulee pehmeitä pipareita, ohuemmasta rapeita).
2 Leikkaa muoteilla taikinalevyista pipareita. Pidä ylimääräistä taikinaa jääkaapissa.
3 Paista uunissa 200 asteessa 7-9 minuuttia, riippuen piparin paksuudesta.
4 Jos haluat koristella, niin koristele tomusokerikuorrutteella.

Kuorrute:
2 dl tomusokeria
1–2 rkl vettä
Ohje:
Sekoita ainekset yhteen. Veden määrällä voit säätää kuorrutteen paksuutta.

Kristallipiparit:
1 Kauli taikinasta ohut levy.
2 Painele muoteilla levystä pipareita.
3 Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.
4 Levitä leivinpaperille tasainen kerros erikoishienoa kidesokeria.
5 Nostele paistuneet piparit paistopinta alas päin sokerin päälle.
6 Anna pipareisen jäähtyä sokerin päällä.
7 Nostele jäähtyneet piparit pois sokerin päältä ja laita ne säilytysastiaan.

Pumpernikkelit:
1 Kauli taikinasta paksu levy ja leikkaa siitä soikeita pipareita.
2 Nostele piparit pellille ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
3 Anna jäähtyä ja päällystä piparit tomusokerikuorrutteella.
4 Anna kuorrutteen kovettua kuivassa paikassa vähintään vuorokauden ajan.