Taloyhtiöt jäävät ilman lainaa, kun talon arvo ei riitä vakuudeksi

Suomen suurimmissa ja kasvavissa kaupungeissa on kymmeniä alueita, joilla asuntojen arvo ei enää riitä remonttilainan vakuudeksi. Jyväskylässä on kahdeksan postinumeroaluetta, joilla asuntojen keskimääräinen hinta neliömetriltä on niin halpa, että se ei riitä vähänkään suuremman remonttilainan vakuudeksi, selviää Ylen uutisjutusta.

Rahoituslaitosten näkökulmasta halvin “liian helpa” keskihinta Jyväskylän alueista on Tikkakoskella (740 €/m2), kun taas kallein “liian halpa” neliöhinta (1884 €/m2) on Pappilanvuoren-Pappilanrinteen alueella Palokassa. Tähän haitariin asettuvat Vuoritsalo, Vaajakoski, Lohikoski-Ritoniemi, Kortepohja, Kypärämäki ja Halssila.

Tällä hetkellä asuntorajoittaja Hypo pitää 2000 euron neliöhintaa ratkaisevana kynnyksenä taloyhtiölainalle. Kymmenessä suurimmassa kaupungissa on 51 postinumeroaluetta, joilla keskihinta per neliömetri jää alle 2 000 euron rajan, selviää uutisesta. Yle käsitteli samaa aiheitta keväällä 2017, jolloin ratkaisevana hintarajana pidettiin 1500 euroa. 500 euron nousua perustellaan remonttien kallistumisella.