Vuoden turhake valittu

Luonnonsuojeluliitto on valinnut vuoden turhakkeen. Vuoden turhake on  turha, hyödytön, käsittämätön tai häiritsevä laite tai vekotin, jolla on ympäristöönsä haitallinen vaikutus. Tämän vuoden turhakkeeksi valittiin korjauskelvoton elektroniikka. Erityishaukkuja sai älypuhelimet.

Krittiikki koski älypuhelinten osalta nimenomaan huonoa kestävyyttä, jonka vuoksi puhelimia on vaihdettava suhteellisen useasti. Älypuhelinta ei ole tehty kestämään, vaan se elinkaari on melko lyhyt. Puhelinten korjaaminen on vuosi vuodelta tehty hankalammaksi ja näin on korjauskustannuksetkin nousseet. Vielä muutamia vuosia sitten esimerkiksi rikkoutunut näyttö oli vaivatonta vaihtaa suurimmasta osasta puhelimia. Takakasi auki, ruuvit irti ja näin pääsit puhelimen sisuksiin käsiksi. Nykyään puhelimet on liimattu kiinteäksi yhdeksi kappaleeksi, jota on hankalaa kotikonstein saada auki. Korjaus liikkeet vaihtavat kyllä näyttöjä, mutta korjauskustannukset on aika isoja. Jos puhelin on vanha, tai kuuluu halpaan hintaryhmään, saattaa korjaus maksaa enemmän, kuin uuden vastaavanlaisen hankkiminen.

Sama ongelma koskee myös muuta elektroniikkaa. Sitä mukaa, kun elektroniikasta on tullut halvempaa on sen korjaamisesta tullut joko kalliimpaa, kannattamatonta tai lähes mahdotonta. Monesti korjausliikkeestä sanotaan, että osta uusi, se tulee halvemmaksi. Tämä aiheuttaa valtavan määrä elektoniikkajätettä ja se tuo mukanaan ympäristöongelmia.