Helene

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 17.1.2020
Genre: Draama, kotimainen
Ikäraja: 7 (ahdistus)
Kesto: 2 t 2 min
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Antti J. Jokinen
Pääosissa: Laura Birn, Johannes Holopainen, Krista Kosonen, Pirkko Saisio, Eero Aho, Jarkko Lahti

Synopsis:
“Vuosi 1915. Helene Schjerfbeck elää unohdettuna taiteilijana iäkkään äitinsä kanssa maaseudulla. Viimeisimmästä näyttelystä on kulunut jo vuosia, ja Helene on jatkanut maalaamista ainoastaan omasta intohimostaan. Kaikki muuttuu, kun taidekauppias löytää Helenen sekä tämän 159 upeaa maalausta – ja haluaa järjestää suuren yksityisnäyttelyn. Helenelle käänteentekevä hetki koittaa kuitenkin vasta kun hänet esitellään Einar Reuterille. Nuori Einar on metsänhoitaja, ja taiteen harrastajana Helenen töiden intohimoinen ihailija. Hänestä tulee Helenen uskottu ja myös rakastettu.”

Suomen eräs arvostetuimmista modernistisista kuvataiteilijoista saa elokuvaensi-iltansa 17.1.2020. Elokuva kertoo Schjerfbeckin elämän tärkeimmistä vaiheista. Ison roolin elokuvassa saa Helenin ja Einarin suhde ja se, miten suhde Einariin vaikuttaa hauraaseen ja herkkään Heleniin. Toinen iso teema elokuvassa on Helenin ja hänen äitinsä etäiset välit.

Elokuvassa on käytetty tehokeinona kuvaustapaa, joka tekee kuvista maalauksellisia.
Näitä kuvia elokuvassa on paljon, joten voisi sanoa elokuvan olevan, kuin suuri maalaus.

Elokuva on paitsi elämäkerta, myös hyvä läpileikkaus Suomen itsenäisyyden alkumetreiltä. Helene kertoo naimattoman naisen asemasta Suomessa sekä, miten sisällisodan jatkuva uhka vaikutti ihmisten mielipiteisiin. Kautta historian taidepiireissä tuntuu olleen myös niitä ihmisiä, jotka ovat kultturelleja tuntematta kulttuurin tekijöitä, vaikka heidät tuodaan suoraan nenän eteen…

Elokuva ei ole tehty pelkäksi kunnianosoitukseski Helene Schjerfbeckille. Elokuva tekee Helenen tutuksi myös niille, jotka eivät tunne Schjerfbeckiä taiteilijana tai eivät tunne hänen taidettaan. Vaikka taide ei kiinnostakaan, leffa toimii hienona aikalaiskuvana.