Pikku naisia

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 31.1.2020
Genre: Draama, romantiikka
Ikäraja: S
Kesto: 2 t 15 min
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Greta Gerwig
Pääosissa: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson, Eliza Scanlon, Florence Pugh, Laura Dern, Meryl Streep, Chris Cooper, Louis Garrel, Tracy Letts, James Norton, Bob Odenkirk

Synopsis:
“Ohjaaja-käsikirjoittaja Gerta Gerwig (Lady Bird) on tehnyt Pikku naisia -romaanista tulkintansa, joka pohjautuu kirjan ohella myös Louisa May Alcottin muihin teoksiin. Elokuvassa kirjailijan alter ego Jo March pohdiskelee fiktiivistä elämäänsä. Gerwigin versiossa Marchin sisarusten rakastettu tarina, jossa neljä nuorta naista ovat päättäneet elää elämäänsä omilla ehdoillaan, on sekä ajaton että ajankohtainen. Jo, Meg, Amy ja Beth Marchia esittävät Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh ja Eliza Scanlen. Timothée Chalamet esittää heidän naapuriaan Laurieta, Laura Dern Marmeeta ja Meryl Streep täti Marchia.”

En ole lukenu Pikku naisia -kirjaa tai nähnyt vuoden 1994 elokuvaversiota, joten niihin on hankala peilata huomenna ensi-iltaan tulevaa Gerta Gerwigin Pikku naisia -tulkintaa.

Elokuvassa eletään 1860-lukua, jolloin Yhdysvalloissa käydään sisällissotaa. Luvassa on siis leveitä helmoja, hevoskärryjä, tanssiaisia – pukudraamaa parhaimillaan. Alkuun leffa vaikuttaa vähän sekavalta, mutta aika pian katsoja tajuaa, että leffassa hypitään menneen ja elokuvanykyisyyden välillä.

Elokuvassa ei liiemmin suuria juonenkäänteitä ole, vaan se soljuu verkalleen dialogista toiseen. Suurimman työn katsoja joutuu tekemään pysyäkseen kärryillä, mitä aikaa kohtauksissa milloinkin eletään. Pikku naisia on ihastuttava siinä, kuinka se kuvaa neljä sisarta erilaisiksi, mutta kuitenkin jollain tavalla samanlaisiksi. Heistä erottuu selvät luonteenpiirteet, mutta kuitenkin heillä on yhteinen kiinnostuksen kohde – ilmenemismuoto vain on erilainen.

Ehdottomasti vahvimmaksi hahmoksi on rakennettu Jo, kirjailijan alter ego. Mitä pienempi päärooli näyttelijällä on, sitä ohuemmaksi hahmo valitettavasti jää. Paitsi Meryl Streep, joka pienestä roolistaan huolimatta on kutkuttavan suorasanainen vanhapiika.

Pikku naisia on tylsähkö draama, jota katsoessa kieltämättä tuli välillä vilkaistua kelloa… No, onhan siinä kauniita pukuja ja neljä nuorta naista, jotka suunnittelivat elänsä vähän toisenlaisiksi, kuin millaisiksi ne lopulta muodostuivat.