Taistelulähetit 1917

Kuva: Finnkino

Tiedot

Ensi-ilta: 24.1.2020
Genre: Sota, draama
Ikäraja: 16 (ahdistavuus)
Kesto: 1 t 59 min
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Sam Mendes
Pääosissa: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Mark Strong, Colin Firth, Andrew Scott

Synopsis:
“Ensimmäinen maailmansota on kuumimmillaan. Kaksi nuorta brittisotilasta, Schofield (George MacKay) ja Blake (Dean-Charles Chapman), saavat mahdottoman tehtävän. Heidän tulee päästä vihollislinjan läpi ja viedä perille viesti, joka estää satoja sotilaita vastaan suunnitellun kuolettavan iskun. Iskun kohteena on myös Blaken veli.”

Niin kuin nimikin kertoo, ajoittuu Taitelulähetit 1917 -elokuva ensimmäiseen maailmansotaan. Elokuva ei ole sotaelokuva siten, kuin sotaelokuva käsitetään. Toki elokuvassa on taistelukohtauksia, mutta enemmän elokuva on kertoo lähetti Blaken ja lähetti Schofieldin etenemisestä vihollislinjojen taaske viemään tärkeää viestiä. Elokuvaan on saatu todella hyvin ladattua sodan mielettömyys ja julmuus. Ruumiita lojuu joka puolella ja katsoja voi lähes haistaa taistelukentillä leijuvan mätänevien ihmisruumiiden, kuolleiden hevosten raatojen, mudan ym. lemun. Elokuvassa viitataan siihen, kuinka saksalaiset tuhosivat sodissa kaiken, ettei viholliselle jää mitään. Jopa kotieläimet ammuttiin.

Leffassa on hieno kuvaustapa: Elokuva alkaa seesteiseltä niityltä, jossa sotalähetit torkkuva. Blaken ja Schofieldin lähtiessä liikkelle niityltä ja etenevän tehtävällään, muuttuu ympäröivä maailma raa’aksi, likaiseksi ja synkäksi, josta täytyy vain selvitä hengissä. Kuvaus ja lavastus mahdollistavat aika ajoin sekä hahmoille, että katsojalle hengähdystaukoja pääästääkseen taas koko sodan kaikkine kauheuksineen valloilleen. Elokuvaa katsoessa tuli mieleen ajatus, että leffa juoksukohtauksineen toimisi varmasti myös videopelinä. Leffan lopussa kuvaustekninen ympyrä sulkeutuu.

Elokuvassa näytetään, kuinka yksin taistelulähetit tuohon aikaan olivat suorittaessaan tehtäviään rintamalla joutuessaan viemään viestejä linjojen taakse tiedustelun ollessa ensimmäisen maailmansodan aikaan heikompaa, kuin tulevissa sodissa. On mukavaa vaihtelua katso sotaelokuva ensimmäisestä maailmansodasta, jossa “hyviksinä” ovat englantilaiset, koska toinen maailmansota ja Vietnamin sota amerikkalaisten silmin ovat jo aikalailla käsiteltyjä aiheita. Vuonna 2012 sai ensi-iltansa Steven Spielbergin leffa Sotahevonen, jossa ensimmäisen maailmansota koetaan hevosen kautta. Taistelulähetit 1917 -elokuvassa samainen sota näytetään lähettien silmin.

Elokuvassa oli muutamia pieniä virheitä niin aikajanallisesti kuin käännöksellisestikin, mutta ne eivät suuremmin haitanneet muuten visuaalisesti ja kuvauksellisesti hienossa elokuvassa. Tässä leffassa ei ollut miinaan astuvia, räjähtäviä sotilaita, verta tai suolenpätkiä, mutta kuvaus ja lavastus onnistuivat luomaan lähes käsinkoskeltavan kuvottavan maailman.