Perusturvaetuudet eivät riitä välttämättömiin menoihin

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö Sosten tekemän tutkimuksen mukaan perusturvaetuudet eivät aina riitä edes välttämättömiin elämän menoihin. Viime vuosien erilaisista tulonsiirroista ja verotuksen muutoksista ovat hyötyneet hyväosaiset, vaikka tarkoitus oli lisätä pienituloisten hyvinvointia. Kehitys on ollut kielteinen vuodesta 2015 vuoteen 2019. Kehitys kääntyy tänä vuonna, mutta tehdyt muutokset korjaavat vain joiltain osin heikkoa tilannetta.

Viime vuosikymmenen peruturvaetuuksien kehitys on ollut poukkoilevaa. Vuosikymmenen alun parannusten jälkeen ryhdyttiin pian pienentämään etuuksia erityisesti indeksileikkauksilla ja -jäädytyksillä. Selvityksen mukaan nyt vaadittaisiin roimia korotuksia perusturvaan, että se saataisiin sille tasolle, mille se kuuluisi. Esimerkiksi peruspäivärähään pitäisi tehdä 607 euron korotus, että se vastasi tämän päivän “elämisen hintaa”. Lapsilisiä pitäisi tutkimuksen mukaan korottaa 47-68 % tämän vuoden tasosta, jotta päästaisiin vuoden 1994 tasolle, jolloin Suomi liittyi EU:in. Raportissa todetaan, että on hyvinvointivaltion säilyttäminen vähäosaisten kustannuksella on todella julmaa. Raportista uutisoi Demokraatti lehti.