Suomen ensimmäiset täyspuiset kerrostalot rakennetaan Jyväskylään

Rakennuslehti uutisoi eilen, että M2-Kodit rakennuttaa Palokan Mannisenmäkeen Suomen ensimmäiset täyspuiset puukerrostalot, jotka valmistuvat kesäkuussa. M2-Kodin on osa yhteiskunnallista Y-Säätiö -konsernia.

Puurakentamisella rakennuttaja pyrkii minimoimaan talojen rakennusvaiheessa syntyvää hiilijalanjälkeä, sillä hiilidioksidipäästöjä syntyy rakentamisessa eniten sementin ja betonin valmistamisesta. Puutuotteiden valmistamisessa hiilidioksidipäästöt ovat pienempiä, sillä elinaikanaan puu sitoo hiiltä itseensä ja muuttaa sen yhteyttäessään hapeksi, Rakennuslehdessä kerrotaan.

Palokkaan valmistuvista puukerrostaloista erityisen tekee se, että niiden runko ja seinät ovat yhtenäistä 20 sentin paksuista CLT-levyä (Cross Laminated Timber), eli perinteinen eristys koolausten ja villojen avulla puuttuu.
– Se on kuin hirsitalo, mutta meidän hirtemme ovat kerroksen korkuisia, projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä kuvaa.

Talot rakennetaan tehtaalta valmiina tulleista elementeistä, mikä mahdollistaa tehokkaan rakentamisen. Työmaalle tullessaan tilaelementit ovat olleet kuivia, ja taloja on kasattu vain kuivalla säällä. Tällä tavalla kuivatusenergian ja lämmityksen tarve on saatu betonirakentamista huomattavasti pienemmäksi. Lisäksi elementtien siirtoihin ja kuljetuksiin on kulunut vähemmän energiaa, sillä puuelementit ovat kevyempiä, kuin betonirakenteet.

M2-Kotien taloissa kiinnitetään huomiota myös asumisen aikaiseen ekologisuuteen.
– Ulko- ja parvekeovet sekä ikkunat eristävät lämpöä hieman tavallista tehokkaammin. Lisäksi kaikesta viemäriin menevästä vedestä otetaan lämpö talteen. Sillä lämmöllä esilämmitämme rakennusta, eikä kaukolämpöä tarvita niin paljon, Lehtiö sanoo Rakennuslehdelle.

Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää myös lämmön talteenottoa. Lisäksi energiaa säästetään sillä, että talojen porrashuoneet ovat puolilämpimät. Kohteen pääurakoitsijana toimii JVR-Rakenne Oy ja arkkitehtina Antti Nyyssönen Arkkitehtuuritoimisto AT:sta.