Uudesta satamaluonnoksesta ei ideoita puutu

Jyväskylän satamasta halutaan käyntikorttikohde. Keskeisellä paikalla Jyväsjärven rannassa sijaitsevassa satamassa jo olemassaolevat ja uudet toiminnot sijoittuisivat entistä paremmin. Yle uutisoi uuden satamaluonnoksen visiosta, josta ei ideoita puutu. Satamaluonnos sisältää mm. Vaasankadun sillan alle sijoitettavan skeittipuiston, järvivesialtaan ja kelluvia viherterasseja.

Tällä hetke satamassa koetaan, että palveluiden ja muun muassa yksityisveneiden, vierasveneiden, ravintolalaivojen, saunalauttojen, asuntolaivojen ja risteilyalusten jäsentymätön sijoittelu on ongelmallista. Niinpä luonnoksessa ehdotetaan huviveneille, asuntolaivoille ja saunalautoille laitureita Kompassirantaan. Ravintolalaivat ja vierasveneet saisivat paikat uuden L-kirjaimen muotoisen jättilaiturin reunoilta. Yksityisveneet sijoittuisivat nykyisille satamalaitureille ja suuret risteilyalukset Satamapaviljongin edustan laiturille.
– Satamassa on muun muassa vesiurheilua ja jotkut haluavat käydä jopa uimassa. Satamassa on kuitenkin monenlaista veneliikennettä, joten tämä on myös vähän turvaton, kaupungininsinööri Veli-Jussi Koskinen kertoo Ylelle.

Suunnitelmissa on mukana myös monesti kaatunut saunaravintolahanke, jota kaavaillaan satamaniemen kärkeen. Ajatus kelluvasta saunalautasta kiehtoo, vaikka alkuperäistä maalle sijoitusta ei ole unohdettu. Koskinen sanoo, että koska Lutakko on pitkälti täyttömaata, saunan perustamiskustannukset ovat kalliit. Monille tärkeä asia olisi uimisen salliminen satama-alueella, joka on nykyisin kielletty turvallisuusyistä. Veli-Jussi Koskisen mukaan uudessa satamajärjestyksessä voidaan uiminen sallia tulevaisuudessa saunarannassa ja järvialtaassa.

Kaavamuutosten jälkeen satamaa rakennetaan pala kerrallaan useita vuosia. Suunnitelman osien toteutuksessa kaupunki ei välttämättä ole ainoa rahoittaja.
– Esimerkiksi Kompassirantaan ajatelluissa toiminnoissa voi aivan hyvin olla yksityinen rahoittaja ja toteuttaja, arvioi kaupungininsinööri Koskinen.