Vappumunkit

Vappuun kuuluvat ehdottomasti munkit ja sima. Tällä ohjeella leivot herkulliset vappumunkit.

Tarveaineet 30 isoon munkkiin:
50 g hiivaa
5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Ohje:
1. Lisää hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja anna liueta.
2. Lisää munat, sokeri, kaardemumma ja osa jauhoista.
3. Sekota taikina tasaiseksi.
4. Alusta loput jauhot pienissä erissä taikinaan. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
5. Lisää viimeisenä rasva ja vaivaa taikina tasaiseksi.
6. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 45 min.
7. Jaa taikina noin 30 yhtä suureen osaan ja pyörittele pulliksi.
8. Laita pullat uunipellille ja kohota.
9. Kuumenna öljy kattilassa tai frittikeittimessä 170-180 asteeseen.
10. Työnnä etusormet kohonneen pullan läpi ja pyöritä pullaan isohko reikä.
11. Paista muutama munkki kerrallaan. Ole varovainen äläkä päästä rasvaa ylikuumenemaan. Jos käytät kattilaa, varaa käden ulottuville kansi tai sammutuspeite. Muista, että rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä!
12. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai sokeroi paperipussissa ravistamalla.

Tarjoiluehdotus:
Vappun munkit kuuluu tarjota siman kanssa.