Ruoka ja juoma

Sianlihakastike eli “läskisoosi”

“Läskisoosi” on monelle tuttu koulusta, mutta hyvin ja hartaudella tehty sianlihakastike on todellinen herkku. Sianlihan laatu ratkaisee paljon. Paras lihan ja rasvan suhde on 40/60. [Lue lisää]






Belmannin-pannu

Pyttipannu on jokaiselle tuttu ruoka. Belmannin-pannu on vähän hienostuneempi versio perinteisestä pyttipannusta. Tarveaineet 4 annokseen: 5 isoa perunaa 1 paketti pekonia 1 iso sipuli 1 [Lue lisää]






Appelsiinikeikauskakku

Perinteinen ananaskeikauskakku appelsiiniversiona. Tarveaineet kakkuun:Taikina:3 munaa2 dl sokeria4 dl vehnäjauhoja2 tl leivinjauhetta1 dl appelsiinimehua150 g sulatettua voita tai margariiniaPohjalle:1 iso tai 2 pientä luomuappelsiinia3 rlk hunajaa3 [Lue lisää]





Kirkas kalakeitto

Kuva: Flickr.com
Tuulia Tapanainen

Mikä onkaan parempaa, kuin aloittaa viikko hyvällä ja kevyellä keitolla? Kirkaslieminen kalakeitto maistuu kaikille. Tarveaineet 4-6 annokseen:400 g lohta, haukea tai seitäiso nokare voita1 l [Lue lisää]









Ranskalainen maalaispata

Mikä sopisi viikonlopuksi paremmin, kuin pitkään haudutettu pataruoka? Tarveaineet padalliseen:1 kg karjalanpaistilihaa5 porkkanaa2 isoa sipulia3 valkosipulin kynttä1 purkki hillosipuleita4-5 dl punaviiniä1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja (kuutioituja)1 [Lue lisää]





Kanarisotto

Pitkäjyväistä riisiä, kanaa tai jauhelihaa ja herne-maissi-paprikaa, kuivaa ja mautonta. Tällaisena moni muistaa koulun risoton. Mutta risotto on jotain aivan muuta. Tarveaineet 4 annokseen:1 sipuli2 [Lue lisää]






Savuporo-juuressosekeitto

Kuva: Flickr.com Marco Verch

Kun tuttuun juuressosekeittoon laittaa savuporojuustoa, on kevättalven keveä herkkuruoka valmis. Tarveaineet 4 annokseen:3 isoa porkkanaa6-7 perunaa2 sipulia1 isohko palsternakkapala juuriselleriä (voi korvata vaikka lantulla)vettä2 rkl [Lue lisää]







Kookosmokkapalat

Mokkapalat on klassinen herkku. Tässä uusi vaihtoehto vanhaan reseptiin. Tarveaineet pellilliseen kookosmokkapaloja: Pohja:4 kpl kananmunia 4,5 dl sokeria 300 g voita (sulatettuna) 3 dl maitoa [Lue lisää]






Hunajakana

Kuva: Flickr.com Bram Cymet

Tämä hunajan ja kanan herkullinen liitto on kuin gastronomian taivaassa luotu. Tarveaineet 4 annokseen:4 Broilerin rintaa tai koipireittä½ dl Öljyä1 dl Chilikastiketta3 rkl Hunajaa1 dl [Lue lisää]







Levylihapiirakka

Kuva: Fliker.com Kippis

Lapsuudesta varmasti on monelle tuttu lihapiirakka, mikä tehtiin uunipellillä. Tämä herkku alkaa taas tehdä uuta tulemista. Tässä helppo ja hyvä resepti pelliliseen lihapiirakkaa. Tarveaineet pellilliseen [Lue lisää]







Nyhtöbroileri

Nyhtöbroilerin valmistus on melko aikaa vievää, mutta lopputulos on herkullinen. Tarveaineet 4 annokseen:1 kg broilerin koipireisiä 4 dl colajuomaa 3 rkl soijakastiketta 2 rkl ketsuppia [Lue lisää]






Perinteinen silakkalaatikko

Kuva: Flickr.com

Perinteinen silakkalaatikko on tänä päivänä melko unohdettu herkku. Laatikko on kuitenkin helppo tehdä, edullinen ja todella hyvä. Ota tästä talteen perinteisen silakkalaatikon ohje. Tarveaineet 6 [Lue lisää]







Perinteinen makkarakeitto

Kuva: Flickr.com Mariza

Tarveaineet 4 hengelle: 400-500 g lenkki- tai grillimakkaraa2 lihaliemikuutiota1 l vettä6 isohkoa perunaa3 porkkanaa1 sipuliMausteeksi kokonaisia musta- tai maustepippureita ja pinnalle persiljaa. Ohje: Kuutio makkara [Lue lisää]






Pienen budjetin lehtipihvi

Tarveaineet kahdelle isolle tai kolmelle normaalikokoiselle lehtipihville: 400 g jauhelihaaMausteeksi suolaa, mustapippuria ja grillimaustetta Ohje:1. Jaa jauheliha kahteen tai kolmeen osaa. 2. Muotoile jauhelihasta painelemalla [Lue lisää]






Muffinisämpylät

Aineet kuuteen muffiniin:3,5 dl vettä0,5 pkt tuorehiivaa3 rlk oliiviöljyä2 tl suolaa2 valkosipulin kynttä murskattuna1 rlk hunajaa tai sokeria8 dl vehnäjäuhoja Ohje:Suosittelen käyttämään kuusireikäistä pinnoitettua muffinivuokaa.1. [Lue lisää]





Nopea juustoinen kalakeitto

Kuva:Flickr.com Sean Boyle

Tämä ruoka on varsinainen “laiskanmiehen” kalakeitto: ei tarvitse kuoria, pilkkoa, eikä paloitella. Ainekset vaan kattilaan ja hetken päästä pöytään syömään. Tarveaineet neljään annokseen:1 kg peruna-sipulisekoitus [Lue lisää]







Focaccia leipä

Focaccia on Italiaa aidoimmillaan. Se on helppo ja todella maukas leipä, joka ei tarvitse päälleen rasvaa, juustoa tai leikkelettä. Focaccia on lättänä leipä, vähän meidän [Lue lisää]






Sushi tyyliin tarjottu lihakääryle

Tarveaineet 4 hengelle:400 g jauhelihaa1 kananmuna 1-2 pakettia amerikanpekoniapala Emmental-juustoa1 purkki persikan puolikkaita1 punainen paprikasuolaa, mustapippuria, valkosipulia Ohje:1. Suikaloi paprika, säilykepersikat ja juusto.2 Sekota jauheliha, [Lue lisää]





Sitruunavoissa paistetut silakat ja perunasose

Aikoinaan eräs suomalainen ministerikin kehotti syömään silakkaa. Silakka on ehkä vähän aliarvostettu kala Suomessa, mutta tällä reseptillä saat suussasulavan silakka-aterian vaikka viikonloppua juhlistamaan. Sitruunaiset silakat:Tarveaineet [Lue lisää]





Keltainen kanacarry ja riisiä

Todella helppo ja nopea ruoka näin viikon aloitukseen. Tarveaineet 4 annokseen:400 g broilerisuikaleitaöljyä paistamiseen2 sipulia3 porkkanaa2 rlk keltaista carrytahnaa1 tlk Kookosmaitoa 3 dl riisiä (basmati- [Lue lisää]






Karamellisoitua kanelibanaania ja vaniljajäätelöä

Tässä jälkiruoka, joka taipuu moneen. Sopii arkisen ja juhlallisen ateria jälkiruoaksi tai illanistujaisten makeaksi tarjottavaksi. Tarveaineet 4 annokseen:3-4 banaania (mielellään vähän raakoja)reilu ruokalusikallinen voita tai [Lue lisää]






Härän häntää tomaattikastikkeessa

Härän häntä, niin kuin muutkin ei niin tutut ruhonosat, on hieman vieroksuttu. Härän häntä on halpaa ja erittäin maukasta lihaa. Valmistusaika on pitkä, joten maltti [Lue lisää]






Porkkana-bataattisosekeitto

Viikko voitaisiin aloittaa kevyesti. Kevythän ei tarkoita, ettei ruoka ole herkullista. Tässä erittäin herkullinen ja kevyt sosekeitto kylmän talvipäivän lämmittäjäksi. Ainekset 4 annokseen:4 keskikokoista porkkanaa4 [Lue lisää]






Kolmen lihan pata

Mikä olisi parempi ruoka kylmänä talvipäivänä, kuin pitkään hautunut lihapata? Tämän reseptin alkuperää en tiedä, mutta ravintolakoulussa tätä tehtiin. Silloin 1980-luvulla tämän nimi olisi nykypäivän [Lue lisää]




Vähän hauskempi ja helpompi lihapullapasta

Tällä ruoalla yllätät perheen nuoremmat – ja miksei vanhemmatkin – ruokailijat. Tarveaineet 4 annokseen: 20-30 valmista lihapullaa (jos et jaksa itse tehdä, Xtran einespullat ovat [Lue lisää]






Pilahviriisiä ja kanaa

Tarveaineet 4 annokseen: 400 g broileria2 dl Basmati-riisiä (tavallinen puuroutumaton riisikin käy)2 sipulia2-3 valkosipulin kynttäkourallinen rusinoitakourallinen manteleita tai pähkinöitä (ei maapähkinä)1 suippopaprika renkainaMausteeksi kanelia, curryä, [Lue lisää]





Helppo Pitsakranssi

Tarveaineet:10 levyä lehtikaikinaa150- 200g juustoraastetta2 kananmunaaMausteet basiliga, oregano ja valkosipulia Täytteeksi voit laittaa oman valintsai mukaan mitä haluat.Kuvan kranssiin laitoin, kinkkua, salamia ja tuoretta tomaattia. [Lue lisää]





Täytetyt lihapullat ja pasta

Tarveaineet 4 hengelle: 400 g Sika-nautajauheliha 0,5 dl korppujauhoja Ripaus suolaa 0,5 tl paprikajauhetta1 pieni sipuli1 iso valkosipulinkynsi Aurajuustoa tai juustoraastetta Pekonia (ei pakollinen) Ohje: Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Laita [Lue lisää]





Vähän kevyempi lasagne

Tarveaineet:1 sipuli1 rkl öljyä 4-6 valkosipulin kynttä (ei pakollinen)2 porkkanaa (raasteena)2 tölkkiä tomaattimurskaa 200 g jauhelihaa 9-10 lasagne levyä150 g juustoraastetta 3-4 tomaattia (viipaleina) Mausteiksi pitsamaustetta, liemikuutio, mustapippuria. Valmistus: Kastike: [Lue lisää]






Herkullinen pitsa

Pellilliseen pitsaa:3 dl viileää vettä 25 g (⅓ pkt) hiivaa 1 tl suolaa 3 rkl öljyä noin 5-6 dl vehnäjauhoja Tomaattikastike:1 tlk paseerattua tomaattia3 valkosipulinkynttä2 […]





Kun joulukinkku ei enää maistu

Kun joulu on nyt takana ja joulupöydän antimia on syöty vatsantäydeltä. Alkaa moni kaipaamaan jo muunlaista ruokaa. Monella on kinkkua kaapissa vielä reippaasi. Tässä sinulle […]




Pappilan hätävara

Joululta jää useasti kakkuja ja pikkuleipiä syömättä. Niitä ei kannata heittää pois, vaan hyödyntää ruoanlaitossa. Helpon, edullisen ja todella herkulisen jälkiruoan saat tehtyä, näistä joululta […]



Perunasalaatti

Viimeisiä kinkun siivuja vielä särpiessä, alkaa uusi vuosi kolkutella ovella. Perinteisestihän uuden vuoden pöytään on kuulunut perunasalaatti ja nakit. Monet kaupankin perunasalaatit on ihan hyviä, […]