Ruoka ja juoma

Perinteinen hernekeitto

Elämme kevättalkoiden aikaa ja mikä onkaan talkoisiin parempi ruoka, kuin perinteinen hernekeitto. Tarveainet kolmeen litraan keittoa: 500 g kuivattuja herneitä2 1/2 l vettä500 g jauhelihaa [Lue lisää]






Voileipäkakku

Koulujen päättäjäiset ja ylioppilasjuhlat lähenevät. Tässä hyvä, helppo ja edullinen voileipäkakku. Tarveaineet kakkuun:3 pakettia paahtoleipääTäyte:3 pakettia kinkkusuikaleita tai -kuutioita150 g Emmental-raastettapätkä purjoa1 punainen paprika3 purkkia [Lue lisää]






Keventäjän puolukkaiset lihapullat

Kesä tulee kovaa vauhtia ja moni haluaa keventää vähän ruokavaliota. Tässä herkullinen vaihtoehto perinteisille lihapullille. Tarveaineet 4 hengelle: 1 dl kaurahiutaleita1 rkl perunajauhoja1 dl puolukkahilloa [Lue lisää]







Tervellistä naposteltavaa ja vaihtoehto karkille

Banaanilastut Tarveiaineet:2-3 kg Banaania Ohje (uunissa):1. Kuori ja viipaloi banaanit noin puolensentin viipaleiksi.2. Levittele viipaleet leivinpaperoidulle uunipellille vieriviereen.3. Lämmitä uuni 50 asteeseen ja laita pelti [Lue lisää]






Pastasalatti

Äitienpäivän jalkeen palataan arkeen. Vaikka syödäänkin hieman kevyemmin, ruoan ei tarvitse olla tylsää. Tarveaineet 4 annokseen: 250 g pastaa 1 rasia kirsikkatomaatteja½ kurkku1 keltainen paprika½ [Lue lisää]






Suklainen mansikkakakku

Näin äitienpäivän ovella vinkki huomiselle. Tämä on helppo ja todella herkullinen kakku. Tarveaineet kakkuun:Pohja:4 kananmunaa2 dl sokeria1 dl vehnäjauhoja1 dl perunajauhoja2 tl leivinjauhetta Täyte:Mansikkahilloa1 purkki [Lue lisää]






Paistetut muikut

Jos tästä kalaruoka paranee, alkaa se olla jo pilalla. Tarveaineet 4 hengelle: 500-600 g pieniä muikkujaruisjauhoja suolaamustapippuriavoita paistamiseen Ohje:1. Puhko (perkaa) muikut.2. Huuhtele puhkotut muikut [Lue lisää]






Kaalilaatikko

Aloitetaan arki vanhalla tutulla laatikkoruoalla. Kaalilaatikkoa ei välttämättä tarvitse paistaa, jos omistat haudutuspadan. Tarveaineet laatikkoon:1 kg kaalia1 l lihalientä 3 dl riisiä (tai ohrasuurimoita) 400 [Lue lisää]






Vorschmack a’la Christian

Tämä resepti ei ole oikea vorschmack-resepti, mutta paljon helpompi. Nopea ruoka tämä ei ole, joten varaa aikaa ainakin 6 tuntia. Tarveaineet 4-6 annokseen: 400 g [Lue lisää]






Jäikö vapulta nakkeja syömättä?

Tässä muutama resepti, joihin voit käyttää vapusta jääneitä nakkeja. Nakkistroganoff300-400 g nakkeja1 sipuli1 rlk öljyä2-3 rkl vehnäjauhoja4 dl vettä1 rkl tomaattisosetta2 tl soijakastiketta1 dl ruokakerma1 [Lue lisää]








Mitä mukaan Vappupiknikille?

Rento Vappupäivän piknik on mukava tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Mutta mitä ottaa mukaan piknikille? Tässä muutamia vaihtoehtoja, mitä herkkukoriin voi pakata. Jutun [Lue lisää]






Tippaleivät

Samalla tavalla, kuin munkit, myös tippaleivät on ehdoton vapun herkku. Tarveaineet 10 tippaleipään: 4 munaa2 rkl sokeria2 dl simaa4½ dl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta1 tl vaniljasokeria½-1tl [Lue lisää]






Lihamureke

Tarveaineet murekkeeseen: 700 g jauhelihaa 140 g pekonia 2 sipulia ½ tl nelimaustettasuolaa ja mustapippuria½ dl persiljasilppua 1 kananmuna 1 rkl perunajauhoja3 rkl voita 2 [Lue lisää]









Kanakeitto Halla-ahon tapaan

Makaronia, kanasuikaleita ja herne-maissi-paprikaa, sekä sulatejuustolla suurustettu liemi – ei kuulosta kovin houkuttelevalta ruoalta. Keitto on kuitenkin erittäin hyvää ja ruokaisa, eikä jätä nälkäiseksi. Tämä [Lue lisää]









Pääsiäispöydän herkut uusiokäyttöön

Pääsiäisestä jää monelle ruokaa yli. Sitä ei kannata heittää pois, vaan tuunamalla pääsiäisherkkuja, saadaan niistä aivan uusia ruokia.Tässä muutamia ohjeita herkullisiin aterioihin. Pastaa ja savukalaa [Lue lisää]








Täydellinen karjalanpaisti pääsiäiseksi

Jos lammas ei maistu, niin karjalanpaisti toimii aina juhlapöydän lihaisena herkkuna. Tällä ohjeella onnistut varmasti. Muista vaan varata reilusti aikaa. Tarveineet karjalanpaistiin: 600 g luutonta [Lue lisää]






Valkosipuliperunat

Erittäin hyvä lisuke lihalle, kalalle ja broilerille. Sopii niin arkeen, kuin juhlapöytään. Tarveaineet 4-6 annokseen: 1 kg perunoita 4 dl kuohukermaa 8 kpl valkosipulin kynsiä [Lue lisää]







Valkosipulilla täytetty kana

Tämä on loistava vaihtoehto pääsiäisen juhlapöytään lampaan tilalle. Tarveaineet: 1 raaka broileri 2 sitruunaa 1 valkosipuliMustapippuria, suolaa, paprikajauhetta, timjamia ja rosmariinia OliiviöljyäVoitaPerunoita Ohje: 1. Pyyhi [Lue lisää]





Suklainen juustokakku pääsiäispöytään

Tarveaineet kakkuun: Pohja:200 g kaura- tai cookie-keksejä100 g voita tai margariiniaTäyte:200 g Pätkis Mini Bites -paloja100 g maitosuklaata1 purkki vatkautuvaa vaniljakastiketta1 rasia maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa4-5 [Lue lisää]






Ei enää villasukkaa pääsiäispöytään

Tällä ohjeella saat herkullisen ja murean lammaspaistin pääsiäispöytään. Tarveaineet paistiin: 2 kg lampaanpaistia10 valkosipulinkynttä2 tl suolaa2 tl timjamia2 tl salviaa1 tl mustapippuria Valelu:3 dl punaviiniä3 [Lue lisää]







Cottage pie

Tarveaineet yhteen isoon vuokaan: 700 g jauhelihaa 2 sipulia 3 porkkanaa 1 tl timjamia 2 rkl vehnäjauhoja 2,5 dl vettä 2 rkl riista- tai kanttarellifondia [Lue lisää]






Chili con carne

Chili con carne on kaikille tuttu ruoka. Se on muutakin, kuin 400 grammaa jauhelihaa ja loput pussista. Chili con carne on helppo ja halpa valmistaa [Lue lisää]






Kasvismuhennos

Kasvismuhennokset voi valmistaa uunissa, hellalla tai haudutuspadassa. Tarveaineet padalliseen muhennosta: 1 keskikokoinen (n. 400 g) bataatti 400 g lanttua2-3 porkkanaa2 sipulia3-4 valkosipulin kynttä500 g ruusukaalia5 [Lue lisää]






Tomaattinen uunisei

Tämä helppo ja halpa uunikala käy niin arkeen ja vähän juhlavampaakin pöytään. Tarveaineet 4 annokseen: 400 g seitäsuolaa1-2 rkl öljyä1 porkkana100 g herneitä2 valkosipulinkynttä1 sipulijuustoraastetta400 [Lue lisää]






Viisi kiusausta

Kinkkukiusaus ja Janssoninkiusaus ovat kaikille tuttuja. Tässä viisi kiusausta, joilla saat vaihtelua tuttuun ruokaan. 1. Jauhelihakiusaus Tarveaineet yhteen vuokaan:1 kg peruna-sipulisekoitusta4 prk ruokakermaa400 g jauhelihaamausteet [Lue lisää]





Juuresämpylät

Tarveaineet 12 sämpylään:1/2 pkt tuorehiivaa 3 dl vettä 1 pieni keitetty ja muussattu peruna 0,5 dl juuriselleriä raasteena1 dl porkkanaa raasteena6-7 dl vehnäjauhoja 1 [Lue lisää]






Tonnikala-makaronilaatikko

Tarveaineet 4-6 annikseen:5 dl makaronia 1 tl suolaa 1 Sipuli 1 dl juustoraastetta 1 prk tonnikalaa öljyssä (valutettuna) Munamaito:6 dl maitoa2 munaa 1,5 tl paprikajauhetta [Lue lisää]








Silakkaburgerit

Herkullinen, halpa ja helppo kalaburgeri. Tarveaineet 4 burgeriin:300-400 g silakkafileitä n. 1 dl ruisjauhoja ripaus suolaa ripaus mustapippuria 1/2 dl tilliä hienonnettuna voita ja öljyäLisäksi:4 [Lue lisää]







Sianlihakastike eli “läskisoosi”

“Läskisoosi” on monelle tuttu koulusta, mutta hyvin ja hartaudella tehty sianlihakastike on todellinen herkku. Sianlihan laatu ratkaisee paljon. Paras lihan ja rasvan suhde on 40/60. [Lue lisää]






Belmannin-pannu

Pyttipannu on jokaiselle tuttu ruoka. Belmannin-pannu on vähän hienostuneempi versio perinteisestä pyttipannusta. Tarveaineet 4 annokseen: 5 isoa perunaa 1 paketti pekonia 1 iso sipuli 1 [Lue lisää]






Appelsiinikeikauskakku

Perinteinen ananaskeikauskakku appelsiiniversiona. Tarveaineet kakkuun:Taikina:3 munaa2 dl sokeria4 dl vehnäjauhoja2 tl leivinjauhetta1 dl appelsiinimehua150 g sulatettua voita tai margariiniaPohjalle:1 iso tai 2 pientä luomuappelsiinia3 rlk hunajaa3 [Lue lisää]





Kirkas kalakeitto

Mikä onkaan parempaa, kuin aloittaa viikko hyvällä ja kevyellä keitolla? Kirkaslieminen kalakeitto maistuu kaikille. Tarveaineet 4-6 annokseen:400 g lohta, haukea tai seitäiso nokare voita1 l [Lue lisää]









Ranskalainen maalaispata

Mikä sopisi viikonlopuksi paremmin, kuin pitkään haudutettu pataruoka? Tarveaineet padalliseen:1 kg karjalanpaistilihaa5 porkkanaa2 isoa sipulia3 valkosipulin kynttä1 purkki hillosipuleita4-5 dl punaviiniä1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja (kuutioituja)1 [Lue lisää]





Kanarisotto

Pitkäjyväistä riisiä, kanaa tai jauhelihaa ja herne-maissi-paprikaa, kuivaa ja mautonta. Tällaisena moni muistaa koulun risoton. Mutta risotto on jotain aivan muuta. Tarveaineet 4 annokseen:1 sipuli2 [Lue lisää]






Savuporo-juuressosekeitto

Kun tuttuun juuressosekeittoon laittaa savuporojuustoa, on kevättalven keveä herkkuruoka valmis. Tarveaineet 4 annokseen:3 isoa porkkanaa6-7 perunaa2 sipulia1 isohko palsternakkapala juuriselleriä (voi korvata vaikka lantulla)vettä2 rkl [Lue lisää]







Kookosmokkapalat

Mokkapalat on klassinen herkku. Tässä uusi vaihtoehto vanhaan reseptiin. Tarveaineet pellilliseen kookosmokkapaloja: Pohja:4 kpl kananmunia 4,5 dl sokeria 300 g voita (sulatettuna) 3 dl maitoa [Lue lisää]






Hunajakana

Tämä hunajan ja kanan herkullinen liitto on kuin gastronomian taivaassa luotu. Tarveaineet 4 annokseen:4 Broilerin rintaa tai koipireittä½ dl Öljyä1 dl Chilikastiketta3 rkl Hunajaa1 dl [Lue lisää]







Levylihapiirakka

Lapsuudesta varmasti on monelle tuttu lihapiirakka, mikä tehtiin uunipellillä. Tämä herkku alkaa taas tehdä uuta tulemista. Tässä helppo ja hyvä resepti pelliliseen lihapiirakkaa. Tarveaineet pellilliseen [Lue lisää]







Nyhtöbroileri

Nyhtöbroilerin valmistus on melko aikaa vievää, mutta lopputulos on herkullinen. Tarveaineet 4 annokseen:1 kg broilerin koipireisiä 4 dl colajuomaa 3 rkl soijakastiketta 2 rkl ketsuppia [Lue lisää]






Perinteinen silakkalaatikko

Perinteinen silakkalaatikko on tänä päivänä melko unohdettu herkku. Laatikko on kuitenkin helppo tehdä, edullinen ja todella hyvä. Ota tästä talteen perinteisen silakkalaatikon ohje. Tarveaineet 6 [Lue lisää]







Perinteinen makkarakeitto

Tarveaineet 4 hengelle: 400-500 g lenkki- tai grillimakkaraa2 lihaliemikuutiota1 l vettä6 isohkoa perunaa3 porkkanaa1 sipuliMausteeksi kokonaisia musta- tai maustepippureita ja pinnalle persiljaa. Ohje: Kuutio makkara [Lue lisää]






Pienen budjetin lehtipihvi

Tarveaineet kahdelle isolle tai kolmelle normaalikokoiselle lehtipihville: 400 g jauhelihaaMausteeksi suolaa, mustapippuria ja grillimaustetta Ohje:1. Jaa jauheliha kahteen tai kolmeen osaa. 2. Muotoile jauhelihasta painelemalla [Lue lisää]






Muffinisämpylät

Aineet kuuteen muffiniin:3,5 dl vettä0,5 pkt tuorehiivaa3 rlk oliiviöljyä2 tl suolaa2 valkosipulin kynttä murskattuna1 rlk hunajaa tai sokeria8 dl vehnäjäuhoja Ohje:Suosittelen käyttämään kuusireikäistä pinnoitettua muffinivuokaa.1. [Lue lisää]





Nopea juustoinen kalakeitto

Tämä ruoka on varsinainen “laiskanmiehen” kalakeitto: ei tarvitse kuoria, pilkkoa, eikä paloitella. Ainekset vaan kattilaan ja hetken päästä pöytään syömään. Tarveaineet neljään annokseen:1 kg peruna-sipulisekoitus [Lue lisää]







Focaccia leipä

Focaccia on Italiaa aidoimmillaan. Se on helppo ja todella maukas leipä, joka ei tarvitse päälleen rasvaa, juustoa tai leikkelettä. Focaccia on lättänä leipä, vähän meidän [Lue lisää]






Sushi tyyliin tarjottu lihakääryle

Tarveaineet 4 hengelle:400 g jauhelihaa1 kananmuna 1-2 pakettia amerikanpekoniapala Emmental-juustoa1 purkki persikan puolikkaita1 punainen paprikasuolaa, mustapippuria, valkosipulia Ohje:1. Suikaloi paprika, säilykepersikat ja juusto.2 Sekota jauheliha, [Lue lisää]





Sitruunavoissa paistetut silakat ja perunasose

Aikoinaan eräs suomalainen ministerikin kehotti syömään silakkaa. Silakka on ehkä vähän aliarvostettu kala Suomessa, mutta tällä reseptillä saat suussasulavan silakka-aterian vaikka viikonloppua juhlistamaan. Sitruunaiset silakat:Tarveaineet [Lue lisää]





Keltainen kanacarry ja riisiä

Todella helppo ja nopea ruoka näin viikon aloitukseen. Tarveaineet 4 annokseen:400 g broilerisuikaleitaöljyä paistamiseen2 sipulia3 porkkanaa2 rlk keltaista carrytahnaa1 tlk Kookosmaitoa 3 dl riisiä (basmati- [Lue lisää]






Karamellisoitua kanelibanaania ja vaniljajäätelöä

Tässä jälkiruoka, joka taipuu moneen. Sopii arkisen ja juhlallisen ateria jälkiruoaksi tai illanistujaisten makeaksi tarjottavaksi. Tarveaineet 4 annokseen:3-4 banaania (mielellään vähän raakoja)reilu ruokalusikallinen voita tai [Lue lisää]






Härän häntää tomaattikastikkeessa

Härän häntä, niin kuin muutkin ei niin tutut ruhonosat, on hieman vieroksuttu. Härän häntä on halpaa ja erittäin maukasta lihaa. Valmistusaika on pitkä, joten maltti [Lue lisää]






Porkkana-bataattisosekeitto

Viikko voitaisiin aloittaa kevyesti. Kevythän ei tarkoita, ettei ruoka ole herkullista. Tässä erittäin herkullinen ja kevyt sosekeitto kylmän talvipäivän lämmittäjäksi. Ainekset 4 annokseen:4 keskikokoista porkkanaa4 [Lue lisää]






Kolmen lihan pata

Mikä olisi parempi ruoka kylmänä talvipäivänä, kuin pitkään hautunut lihapata? Tämän reseptin alkuperää en tiedä, mutta ravintolakoulussa tätä tehtiin. Silloin 1980-luvulla tämän nimi olisi nykypäivän [Lue lisää]




Vähän hauskempi ja helpompi lihapullapasta

Tällä ruoalla yllätät perheen nuoremmat – ja miksei vanhemmatkin – ruokailijat. Tarveaineet 4 annokseen: 20-30 valmista lihapullaa (jos et jaksa itse tehdä, Xtran einespullat ovat [Lue lisää]






Pilahviriisiä ja kanaa

Tarveaineet 4 annokseen: 400 g broileria2 dl Basmati-riisiä (tavallinen puuroutumaton riisikin käy)2 sipulia2-3 valkosipulin kynttäkourallinen rusinoitakourallinen manteleita tai pähkinöitä (ei maapähkinä)1 suippopaprika renkainaMausteeksi kanelia, curryä, [Lue lisää]





Helppo Pitsakranssi

Tarveaineet:10 levyä lehtikaikinaa150- 200g juustoraastetta2 kananmunaaMausteet basiliga, oregano ja valkosipulia Täytteeksi voit laittaa oman valintsai mukaan mitä haluat.Kuvan kranssiin laitoin, kinkkua, salamia ja tuoretta tomaattia. [Lue lisää]





Täytetyt lihapullat ja pasta

Tarveaineet 4 hengelle: 400 g Sika-nautajauheliha 0,5 dl korppujauhoja Ripaus suolaa 0,5 tl paprikajauhetta1 pieni sipuli1 iso valkosipulinkynsi Aurajuustoa tai juustoraastetta Pekonia (ei pakollinen) Ohje: Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Laita [Lue lisää]





Vähän kevyempi lasagne

Tarveaineet:1 sipuli1 rkl öljyä 4-6 valkosipulin kynttä (ei pakollinen)2 porkkanaa (raasteena)2 tölkkiä tomaattimurskaa 200 g jauhelihaa 9-10 lasagne levyä150 g juustoraastetta 3-4 tomaattia (viipaleina) Mausteiksi pitsamaustetta, liemikuutio, mustapippuria. Valmistus: Kastike: [Lue lisää]






Herkullinen pitsa

Pellilliseen pitsaa:3 dl viileää vettä 25 g (⅓ pkt) hiivaa 1 tl suolaa 3 rkl öljyä noin 5-6 dl vehnäjauhoja Tomaattikastike:1 tlk paseerattua tomaattia3 valkosipulinkynttä2 […]







Kun joulukinkku ei enää maistu

Kun joulu on nyt takana ja joulupöydän antimia on syöty vatsantäydeltä. Alkaa moni kaipaamaan jo muunlaista ruokaa. Monella on kinkkua kaapissa vielä reippaasi. Tässä sinulle […]




Pappilan hätävara

Joululta jää useasti kakkuja ja pikkuleipiä syömättä. Niitä ei kannata heittää pois, vaan hyödyntää ruoanlaitossa. Helpon, edullisen ja todella herkulisen jälkiruoan saat tehtyä, näistä joululta […]



Perunasalaatti

Viimeisiä kinkun siivuja vielä särpiessä, alkaa uusi vuosi kolkutella ovella. Perinteisestihän uuden vuoden pöytään on kuulunut perunasalaatti ja nakit. Monet kaupankin perunasalaatit on ihan hyviä, […]