Rivien välissä

Ensi-ilta: 19.4.2019
Kesto: 1 t 48 min
Genre: Komedia, draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Olivier Assayas
Pääosissa: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne, Nora Hamzawi, Christa Théret
Kieli: ranska / Tekstitys: suomi & ruotsi

Synopsis:
Alain on menestynyt pariisilainen kirjakustantaja. Hän on tehnyt yhteistyötä kirjailija Leonardin kanssa vuosikausia ja he ovat läheisiä ystäviä. Siksi Alainille on erityisen vaikeaa kertoa, että Leonardin uusi kirja on julkaisukelvoton. Asia, josta Alainin vaimo on täysin eri mieltä. Hän on puolestaan vakuuttunut, että kyseessä on Leonardin suuri mestariteos…

RIVIEN VÄLISSÄ on Kesähetket ja Clouds of Sils Maria -elokuvat ohjanneen Olivier Assayasin uusi kirpeä ja veitsenterävä ihmissuhdekomedia.

Elokuva oli niin perinteinen ranskalainen elokuva, kuin voi olla kaikkine ihmissuhdekiemuroineen, pitkine kahvilakeskusteluineen ja hitaine juonenkuljetuksineen. Aihe on kyllä mielenkiintoinen. Kirjallisuuspiirit elävät murrosta, varsinkin kustannusala. E-kirjat kiinnostavat ihmisiä, mutta vain jos hinta on halpa. Äänikirjoilla olisi menekkiä, mutta tuottaminen on kallista.

Elokuvassa annetaan ymmärtää, että piirit ovat pienet ja piiri pieni pyörii – niin suhdekiemuroiden, kuin kateudenkin suhteen. Elokuva herättää myös mielenkiintoisen kysymyksen: Omistaako ihminen tekijänoikeuden omiin kokemuksiinsa? Jos kahdella ihmisellä on suhde, niin voiko toinen kertoa siitä kirjassaan fiktiivisen hahmon kautta, koska kirjan hahmolla on esikuva todellisessa elämässä, joka on kokenut saman asian. Elämmekin tällä hetkellä maailmassa, jossa jokainen perää oikeuksia, milloin sanomisiin, milloin tekemisiin. Elokuva nosti esille myös seikan julkista työtä tekevän ihmisen elämästä. Jos teet työtä, missä maine ja uskottavuus ovat sinulle tärkeitä, et voi elää sellaista elämää, kuin haluaisit. Tai jos elät haluamaasi elämää, joudut elämään sitä rivien välissä.

Rivien välissä -parisuhteet olivat vähän häilyvä käsite, kaikki olivat kaikkien kanssa ja kukaan ei ollut kenenkään kanssa. Jos vieraissa käynnille on syy, siitä ei tarvitse kertoa. Koska täytyyhän kirjailijoiden saada kokemuksia, että kerronta olisi aitoa.

Rivien välissä elokuva on juuri sinulle, joka pidät ranskalaisesta kerrontatavasta. 2,5/5