Puheenjohtajan kesäkuulumiset

Näin kesäkuun taittuessa heinäkuuksi on aika pohtia asuinalueemme nimeä kantavan verkkolehden olemassa oloa ja tarkoitusta. Olen saanut palautetta koskien Huhtasuo.fi-verkkolehteä: Mitä virkaa on lehdellä, jossa – palautteen antajan mukaan – on asioita kaikista muista aiheista, paitsi Huhtasuosta?

Huhtasuo.fi:n kaltaiselle verkkolehdelle on selvästi ollut tarvetta, sen paljastaa lukijamäärät ja lukukerrat. Lehti on perustettu 1.1.2019 – tänään on siis puolivuotispäivä, onnea – ja sinä aikana lehdelle on tullut yli 30 000 lukijaa ja yli 100 000 yksittäistä lukukertaa.

Miten lehdestä on tullut noin suosittu? Ehkä yhtenä tekijänä suuriin lukuihin on Huhtasuo.fi:n monipuolisuus. On totta, että lehdessä on paljon juttuja ympäri Jyväskylää ja jopa valtakunnallisia tai maailmanlaajuisiakin uutisia. Mutta tällainen julkaisulaajuus on välttämätöntä, jotta lehdessä on luettavaa. Mikäli Huhtasuo.fi:n jutut koostuisivat vain Huhtasuon alueen tapahtumista, ei lehden sisältö juurikaan uusiutuisi. Onhan Keskisuomalaisessakin uutisia alueellisesti, maa- ja valtakunnallisesti sekä globaalisti.

Toinen syy Huhtasuo.fi:n suosioon lienee se, että lehdestä löytyy jokaiselle jotakin ja kaikki tarvittava yhdestä paikasta ilman maksumuureja tai kalliita tilauksia. Esimerkiksi paikallislehtemme Keskisuomalainen julkaisee kyllä osan jutuistaan verkkosivuillaan, mutta nykyisin kaikki KSML:n artikkelit ovat nk. maksumuurin takana. Sama ilmiö on yleistynyt lähes kaikkiin muihinkin alueellisiin sanomalehtiin ja se on jotenkin nurinkurista: esim. KSML:n nettisivuilla artikkeleja pääsevät lukemaan tilaajat. Herää kuitenkin kysymys, miksi printin tai sähköisen näköislehden tilaaja lukisi artikkeleja enää verkkosivuilta, kun hän voi lukea kyseiset artikkelit paperisesta tai sähköisestä lehdestä? Toisaalta kaikki eivät välttämättä osaa etsiä tietoa oikeasta paikasta ja näin ollen on vain hyvä, että joku (Huhtasuo.fi:n väki) tekee tiedonhaun lukijan puolesta.

Saamassani palautteessa kritisoitiin myös sitä, kuinka lähes kaikki Huhtasuo.fi:n jutut on kopioitu jostain muualta (Yle, iltapäivälehdet, Maikkari jne.). MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä valotti noin vuosi sitten Keisari Aarnio talk show’ssa median toimintaa nykyisen sähköisen viestinnän aikakaudella: kun yksi taho julkaisee skuupin, muut lainaavat sitä. Ei tarvitse kummoisia salapoliisin taitoja tajutakseen selatessaan uutis- ja juttutarjontaa, että mm. edellä mainitut tahot viittaavat jutuissaan toisiinsa.

Tietysti saamaani palautetta voidaan tarkastella myös siltä kantilta, että Huhtasuo.fi on onnistunut siinä, mikä median tarkoitus onkin – ihastuttaa, vihastuttaa ja aiheuttaa keskustelua, kritiikkiäkin. Toki palaute olisi hyvä antaa sille, kenelle se kuuluu – eli tässä tapauksessa suoraan Huhtasuo.fi:n toimitukseen – koska vain rakentavaa palautetta saamalla mikä tahansa taho voi kehittää toimintaansa. Niin tai näin, soraääniä mahtuu aina joukkoon eikä haukku haavaa tee. Olen saanut myös paljon positiivista palautetta Huhtasuo.fi:stä ja henkilökohtaisesti olen samaa mieltä kehujien kanssa: Lehti on erittäin hyvä ja laadukas ja kehotan tekijöitä jatkamaan samaan malliin!

Lämmintä kesän jatkoa ihan jokaiselle!
Huhtasuon asukasyhdistyksen hallituksen puolesta
puheenjohtaja
Tapio Ruosteinen